Vi spanar in Karl Fredriks stil: Barockt! Lyxigt! Extravagant!

I floristen Karl Fredriks trädgårdsbutik Eklaholm på Österlen kan man känna doften av Medelhavet. Så här skapar han sin charmiga stil.

karl fredrik

I en sliten morgonrock möter Karl Fredrik tv-tittarna i programmet Karl Fredrik på Österlen. Han skuttar runt med en kaffekopp i handen, binder ljuvliga buketter, hittar något roligt halvtrasigt kärl att plantera i … och sedan börjar kunderna strömma in i butiken på Eklaholm.

– Att jag har morgonrock på när kunderna kommer känns naturligt och härligt för mig, jag bor och lever ju här, säger han glatt.

karl fredrik dahlior
Så här års blommar dahliorna för fullt på Eklaholm. Foto: Gabriella Dahlman

Om Karl Fredrik

Namn: Karl Fredrik Gustafsson.
Ålder: 35 år.
Bor: På gården Eklaholm utanför Löderup på Österlen.
Familj: Fästmannen Petter, katterna JC och Leopold, hunden Hamlet.
Aktuell med: Boken Karl Fredrik – Mitt blomsterår på Österlen (Bonnier Fakta).

Lite senare är det kanske ändå dags att ta på läderförklädet, men varför inte avnjuta lite bubbel medan han binder nästa bukett? Och framåt kvällen: hoppa ner bland de flytande rosorna i spabadet med fästmannen Petter och smida nya planer för den gemensamma verksamheten. 

På den före detta lantgården med anor från 1600-talet har paret, förutom butiken med växter och inredningsprylar, byggt upp en spännande trädgård. Här har Karl Fredrik, som både är florist och trädgårdsmästare, gått loss med sin Medelhavsdoftande, klassiska stil. 

– Jag inspireras av den gamla trädgårdskonsten i Frankrike, England, Italien och det gammalsvenska. De som haft råd att ha många trädgårdsmästare. Det ska se arbetat och lustfyllt ut, säger han. 

karl fredriks eklaholm
De vitputsade murarna ger hortensiorna skydd från vinden. Grindarna från 1850 har paret fyndat på en resa. Foto: Gabriella Dahlman

4 smarta bukettips

  1. Välj tre växter. Något vackert grönt som eukalyptus eller vippigt kärleksgräs som grund, och två blommor: liljor är hållbara och en bra kombo med rosor.
  2. Oväntat fint! Tillsätt något oväntat, en krydd- eller bärkvist eller frökapslar.
  3. Hemodlat. Ha något som blommar i trädgården under hela säsongen som du kan plocka av, t ex lökväxter, luktärter och dahlior, som avlöser varandra.
  4. Grönt är viktigt! Blommor syns bättre med luft och grönt omkring sig. Använd kvistar från träd och buskar och blad från funkia och syren. Torkat är också vackert att blanda in.
Visa mer
Visa mindre

På innergården, som omgärdas av charmiga tegelhus, har Karl Fredrik planterat ett vårdträd, så som gamla gårdar brukar ha, men inte vilket som helst! Ett 800-årigt olivträd som han lyckades rädda och skeppa hem från en byggarbetsplats i Spanien. Med isolering av frigolit och värmeslingor i jorden hoppas han att det ska klara vintrarna här i Sveriges Provence. På den gamla kullerstenen har han placerat ut mosaikbord, smidesmöbler och stora terrakottaurnor som matchar stilen. 

Höstanemon förgyller sensommaren. Foto: Gabriella Dahlman

I trädgården finns också en gång av tegelpelare, som kantas av blåregn och vin och som fått vacker patina med hjälp av ett lager filmjölk och mossa. 

– Patina skapar lugn och trygghet, det är skönhet för mig, säger Karl Fredrik, som fyller både trädgården och hemmet med återbruk och antikviteter. 

Skördebord dukat med kål, majs, blommor och frukt. Foto: Gabriella Dahlman

Något annat som är tänkt att ge lugn är det nya huset, dit de ska dra sig undan och återhämta sig på helgerna. De funderade på att skaffa hus i Italien först men landade i ett skånskt 1930-talshus i stället, och i trädgården tänker de fånga den italienska känslan. Bland annat med ett orangeri, där man ska kunna bada i pool och andas in doften av citronträd, och ett litet hus med gotiska fönster där Petter, som brinner för ätbart, ska odla tomater. På Eklaholm är det han som donar med köksträdgården, medan Karl Fredrik går dit och skördar till sina buketter. Bombastiska rosor, pioner och dahlior blandar han ofta upp med något vildare och mer anspråkslöst. 

karl fredrik på eklaholm
Septemberbukett med varma naturtoner av rävsvans, hortensia, slöjsilja, eukalyptus och några spretiga gräs. Foto: Gabriella Dahlman

Naturen, både de böljande fälten och skogen, ger mycket inspiration till hans kompositioner. 

– Jag älskar kontraster! Som formklippta buxbomsklot bredvid fluffiga prydnadsgräs.Blandningen av det formella och naturlika gör helheten pampig men samtidigt mjuk.

Karl Fredrik älskar att duka med gamla glas och bestick, tallrikar med guldkanter, linneservetter – och blommor förstås! Här i orangeriet på Eklaholm. Foto: Gabriella Dahlman

Sno stilen – 5 tips!

  • Rustika krukor. Satsa på naturmaterial som ekfat, terrakottakrukor och urnor av järn eller sten. Det är charmigt med patina, som alger och saltavlagringar.
  • Blomsterprakt. Ha något som blommar i trädgården från vår till höst. Komplettera med säsongsväxter för att skapa mer effekt, t ex penséer och pelargoner.
  • Våga mycket av en sort, som en trapp med bara agave eller pelargoner. Plantera tulpaner och andra lökväxter så tätt att de nästan nuddar varandra.
  • Vackert vintergrönt. Stora täta tujor kan gärna formklippas till att visa stam och krona. Det ger känslan av italienska cypresser och bättre ljusinsläpp.
  • Medelhavskänsla. Du kan skapa den med ”Nordens olivträd” – silverpäron, och lavendel, som tål mycket om man sätter dem väldränerat (och skyddat mot väggen). Krukor med rosmarin och citronträd sätter stilen vid uteplatsen.
Jordgubbar och blomblad badar i bubbelvin spetsat med en sked jordgubbssaft. Foto: Gabriella Dahlman

Läs också: Victoria Skoglund: Hon gör det vackra lättskött!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar