Recept: Carolas adventstapas

Laxrullarna är lite pillriga att göra, men kommer man bara ihåg att lägga rullen i frysen så går det lätt att skära den till fina rundlar. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

Recept: Carolas adventstapas - Vi i Villa

Ädelostfyllda dadlar med saltrostad mandel

(20 stycken)

Tid:

15 min.

Du behöver:

  • 20 dadlar

  • ca 140 g ädelost

  • 10 saltrostade mandlar, halverade

Gör så här:

Salt och sött är gott till-sammans med glögg. Pilla ut kärnorna ur dadlarna. Skär osten i 20 bitar. Halvera mandlarna, gärna på längden. Lägg en bit ost i varje dadel. Toppa med en mandelhalva.

Vi pratar husliv med Carola, läs hela intervjun här!

Laxrulle med dillcrème

(Ca 15 skivor)

Tid:

15 min + minst 1 tim i frysen i plastfolie

Du behöver:

  • 200 g kallrökt, skivad lax

  • 4–5 skivor formbröd

  • smör och olja till stekning

Fyllning:

  • 200 g färskost, t ex philadelphia

  • finrivet skal och saft av 1⁄2 citron

  • 2 msk hackad dill

  • 1 krm salt

  • 1 krm svartpeppar

Garnering:

  • färsk dill

Gör så här:

Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål. Lägg ut laxskivorna, lite omlott, till en kvadrat på en rejäl bit plastfolie. Bred fyllningen på laxen, rulla försiktigt ihop till en tät rulle och slå in den i plastfolie. Tvinna/vrid ändarna på plasten så att rullen blir tät och fin. Lägg den i frysen i minst en timme så går den lätt att skära. Hit kan man förbereda.

Ta ut rullen ur frysen. Skär bort ändsnuttarna och dra bort plastfolien. Skär rullen i cirka 10–15 skivor. Stansa ut brödrundlar, ungefär lika stora som laxskivorna. Stek bröden frasiga i smör och olja. Låt svalna. Lägg en laxskiva på varje brödbit, låt laxen tina helt före servering. Garnera eventuellt med lite extra dill.

Recept: Carolas adventstapas - Vi i Villa

Recepten kommer från boken En godare jul (Max Ströms förlag), ca 250 kr.

Sara Åhlström