Ramen är den japanska nudelsoppan som har tagit världen med storm, och i den här varianten står grönsakerna i centrum. En fyllig svampbuljong får extra djup av miso och sesampasta, vilket ger en krämig och umamistinn bas.
Servera med dina favoritnudlar och toppa med ett kokt ägg för en mättande måltid. Den här soppan är enkel att laga och bjuder på stora smaker – perfekt när du vill ha något värmande och gott!
Ramen med majs, purjolök och krämig misobuljong
Du behöver:
(4 portioner)
- 1 l svampbuljong (se recept nedan), eller 1 l vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
- 3 msk vit miso
- 1 msk tahini
- 2 msk pressad limesaft
- 300 g torkade eller 700 g färska udonnudlar
- 4 ägg
- 200 g svamp, t ex shiitake eller champinjoner
- 2 msk neutral olja, t ex rapsolja
- 2 tsk riven färsk ingefära
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk japansk soja
- 2 dl majskorn
- ½ purjolök
- 2 msk rostade sesamfrön
Till servering:
- ev chiliolja, köpt eller hemgjord
Gör så här:
- Koka upp buljongen och smaksätt den med miso, tahini och limesaft.
- Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen och låt dem rinna av i ett durkslag.
- Koka äggen krämiga i 6 minuter. Skölj med kallt vatten och skala äggen när de kallnat. Skär i halvor.
- Ansa och skär svampen i skivor. Hetta upp en stekpanna och stek svampen i oljan i några minuter tills den fått färg.
- Smaksätt buljongen med ingefära, riven vitlök och soja. Smaka av om det behövs lite salt.
- Fördela nudlarna i 4 skålar. Häll över buljong och toppa med stekt svamp, majskorn, strimlad purjolök, ägg och sesamfrön. Servera gärna soppan med chiliolja.
Svampbuljong
Du behöver:
- 1 purjolök
- 5 cm ingefära
- 12 torkade shiitakesvampar
- 300 g färsk svamp, t ex shiitake eller champinjoner
- 2 l vatten
- 1 dl japansk soja
- 1 msk salt
Gör så här:
1. Skär ett snitt längs med purjolöken och skölj rent med kallt vatten. Skär purjolöken i grova bitar. Lägg dem i en gryta med lock som rymmer 5–6 liter.
2. Skiva ingefäran och lägg ner den i grytan. Tillsätt torkad shiitakesvamp, färsk svamp, vatten, soja och salt. Koka upp och sjud under lock i 30 minuter.
3. Dra grytan från värmen. Låt buljongen stå och dra i rumstemperatur i 2–3 timmar så att den mognar i smaken.
4. Sila buljongen.
Tips! Använd svampen från buljongen till ramensoppan. Skiva och stek den snabbt i en stekpanna med lite neutral olja, t ex rapsolja.

Recept ur boken ”Asiatiska smårätter, nudlar och ris” av Maria Zihammou (Semic, 2025).
Läs också: Yakiniku med köttfärs – snabblagad japansk vardagsfavorit