Fryst apelsincheesecake med pepparkaksbotten

Foto: Ulrika Pousette

Fryst apelsincheesecake med smulig pepparkaksbotten är en frisk och len dessert som gör sig utmärkt både till adventsfikat och som efterrätt.

Festa till det med en cheesecake med kryddig pepparkaksbotten toppad med en krämig och fräsch apelsinfyllning. En ljuvlig jul-inspirerad dessert som är enkel att förbereda i förväg och förvara i frysen.

Fryst apelsincheesecake med pepparkaksbotten - Vi i Villa
Foto: Ulrika Pousette

Fryst apelsincheesecake

Du behöver:

12–14 bitar

Botten:

  • 150 g digestivekex
  • 100 g pepparkakor
  • 100 g smör, smält

Fyllning:

  • 3 äggvitor
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 1 apelsin, rivet skal och pressad saft
  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering:

  • vit choklad
  • apelsinrasp

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa digestivekexen och pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Grädda bottnen längst ner i ugnen i 10 minuter. Låt den kallna.

3. Fyllning: Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

4. Vispa grädden fluffig.

5. Blanda färskost, apelsinskal och -saft, äggulor, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Rör ner den vispade grädden.

6. Tillsätt de vispade äggvitorna och rör om försiktigt.

7. Bred ut smeten på smulbottnen. Låt kakan stå i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den ca 20 minuter före servering. Garnera med riven vit choklad och apelsinrasp.

Baka till jul med Lindas bakskola

Recept ur kokboken ”Baka till jul med Lindas bakskola” av Linda Andersson (Semic, 2025).

Läs också: Zeinas berömda saffransbullar

Sandra Holmes