Festa till det med en cheesecake med kryddig pepparkaksbotten toppad med en krämig och fräsch apelsinfyllning. En ljuvlig jul-inspirerad dessert som är enkel att förbereda i förväg och förvara i frysen.

Fryst apelsincheesecake
Du behöver:
12–14 bitar
Botten:
- 150 g digestivekex
- 100 g pepparkakor
- 100 g smör, smält
Fyllning:
- 3 äggvitor
- 3 dl vispgrädde
- 200 g färskost, t ex Philadelphia
- 1 apelsin, rivet skal och pressad saft
- 3 äggulor
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Garnering:
- vit choklad
- apelsinrasp
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa digestivekexen och pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Grädda bottnen längst ner i ugnen i 10 minuter. Låt den kallna.
3. Fyllning: Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
4. Vispa grädden fluffig.
5. Blanda färskost, apelsinskal och -saft, äggulor, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Rör ner den vispade grädden.
6. Tillsätt de vispade äggvitorna och rör om försiktigt.
7. Bred ut smeten på smulbottnen. Låt kakan stå i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den ca 20 minuter före servering. Garnera med riven vit choklad och apelsinrasp.

Recept ur kokboken ”Baka till jul med Lindas bakskola” av Linda Andersson (Semic, 2025).
Läs också: Zeinas berömda saffransbullar