Nước chấm – klassisk vietnamesisk dippsås

Syrlig, söt, salt och med en lätt hetta – Nước chấm är den vietnamesiska dippsåsen som lyfter allt från sommarrullar till grillat kött och sallader. Här är receptet!

Nước chấm är hjärtat i det vietnamesiska köket och serveras till en mängd olika rätter. Dippsåsen är enkel att röra ihop och går att anpassa efter egen smak. Prova att justera mängden chili eller lime för att hitta din perfekta balans. Med nước chấm på bordet får du snabbt en känsla av vietnamesisk streetfood hemma i ditt eget kök.

Nước chấm

Du behöver:

  • 60 g färskpressad limejuice
  • 60 g fisksås av god kvalitet
  • 60 g vatten
  • 10 g vit risvinäger
  • 20 g socker
  • 5 g vitlök, finriven
  • 1 st Bird’s eye chili (liten het), i tunna skivor

Gör så här:

Blanda vätskorna och lös sockret i dem, tillsätt vitlök och chili, blanda och låt mogna i kylen i en timme. Håller kyld i en vecka.

Nước chấm – klassisk vietnamesisk dippsås - Vi i Villa

Recept ur kokboken ”Videgårds bästa recept: Vietnam” av Erik Videgård (Mondial, 2025).

Läs också:

Sandra Holmes