Clafoutis med körsbär – Tareq Taylors sydfranska dessertklassiker

Foto: Simon Bajada och Helén Pe

Clafoutis är en ljuvlig efterrätt från södra Frankrike där saftiga körsbär bakas in i en len och krämig äggsmet. Resultatet blir en dessert som påminner om ugnspannkaka, men med en fransk twist.

En klassisk clafoutis är enkel att laga men bjuder på stora smaker. Här får söta körsbär eller plommon sällskap av en smet gjord på ägg, mjölk och lite socker, som tillsammans bakas till en mjuk och saftig kaka i ugnen. Servera gärna clafoutisen ljummen, toppad med en klick vispad crème fraiche eller grädde. Perfekt som dessert eller till gofikat.

Clafoutis med körsbär

Du behöver:

(6 portioner)

  • 250 g urkärnade körsbär
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker + 2 msk att strö över
  • 2 ½ dl mjölk, 3 %
  • 1 tsk vaniljsocker
  • en nypa salt
  • 1 bittermandel

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Sprid ut körsbären i en ugnsfast form.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt mjöl, strösocker, mjölk, vaniljsocker och salt. Riv eller hacka bittermandeln fint och tillsätt den. Kör med stavmixer till en slät smet.
  4. Häll smeten över körsbären och strö socker uppe på. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den fått färg och äggsmeten stannat men fortfarande är lite dallrig i mitten.
Clafoutis med körsbär – Tareq Taylors sydfranska dessertklassiker - Vi i Villa

Recept ur kokboken ”Medelhavsmat” av Tareq Taylor (Bonnier Fakta, 2025).

Läs också: Pasta carbonara – Tareq Taylors bästa recept

Sandra Holmes