Grekisk filodegspaj med spenat och fetaost

Foto: Simon Bajada och Helén Pe

Spanakopita är en klassisk grekisk paj där spröda lager av filodeg fylls med spenat och fetaost. Här är Tareq Taylors recept!

Den grekiska spanakopitan har ett släktskap med den turkiska böreken. Filodeg, som numera ofta finns både färsk och fryst i butik, gör det enkelt att skapa den karakteristiskt spröda ytan. I Tareq Taylors version fylls pajen med spenat, fetaost och dill.

Den här är väldigt lättlagad och god med en tomatsallad till. Fyllningen kan enkelt bytas mot exempelvis köttfärs som kryddas upp med spiskummin och chili, gärna med mycket lök och pinjenötter.

– Tareq Taylor i kokboken ”Medelhavsmat”.

Spanakopita – Fetaost- och spenatpaj

Du behöver:

(6 portioner)

  • 300 g filodeg (8 ark)
  • olivolja till pensling

Fyllning:

  • 450 g frusen bladspenat
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 ägg
  • 300 g fetaost
  • ½ dl finhackad färsk dill
  • ½ tsk salt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 160 grader.
  2. Tina spenaten och krama ur vattnet ur den. Hacka lök och vitlök fint och lägg allt i en bunke. Knäck i äggen, smula ner fetaosten och tillsätt dill och salt. Blanda om.
  3. Pensla en ugnsform, cirka 20 × 30 centimeter, med olja. Lägg i två ark filodeg ovanpå varandra och låt kanterna hänga utanför. Pensla på nytt med olja och lägg i ytterligare två ark filodeg. Upprepa en gång till så att det blir totalt sex ark filodeg.
  4. Lägg i fyllningen och täck med två ark filodeg. Vik in degen som hänger över kanten på formen och nyp till så att det blir ett paket. Pensla med olja.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme.
Grekisk filodegspaj med spenat och fetaost - Vi i Villa

Recept ur kokboken ”Medelhavsmat” av Tareq Taylor (Bonnier Fakta, 2025).

Läs också: Pasta carbonara – Tareq Taylors bästa recept

Sandra Holmes