Risotto är en klassiker i det italienska köket och kan varieras i det oändliga. I det här receptet låter Tareq Taylor zucchini ge både färg och mild smak åt den krämiga rätten. Sardellerna smälter in i risotton och ger en djup umamismak, medan citronen tillför fräschör. Perfekt som både huvudrätt och tillbehör!
En risotto ska vara al dente och ganska rinnig i konsistensen, så tänk på att inte koka den för länge. Du vill inte att den blir mosig. Sardellerna kan uteslutas men de ger en extra skjuts till zucchinin som jag inte skulle vilja vara utan.
– Tareq Taylor i boken ”Medelhavsmat”.
Zucchinirisotto
Du behöver:
(4 portioner)
- 1 zucchini
- 1 vitlöksklyfta
- 4 sardeller
- 1 tsk finriven citronzest
- ½ dl finhackad bladpersilja
- 3 dl risottoris, t ex carnaroli
- ½ gul lök
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 tsk flingsalt
- ca 1 liter hett vatten
- 1 msk pressad citronsaft
- 100 g riven parmesan + extra till servering
- 2 msk smör
- olivolja till stekning
- salt
Gör så här:
- Skär zucchinin i små tärningar, cirka 1 × 1 centimeter. Skiva vitlöken tunt. Fräs zucchini och vitlök i en stekpanna eller kastrull i ett par matskedar olja på medelvärme. Salta lätt. Låt allt steka i cirka 10 minuter tills det blir gyllene utan att bli bränt. Rör om då och då.
- Tillsätt sardeller och citronzest och fortsätt steka i ett par minuter tills sardellerna har smält. Blanda ner persiljan. Ställ åt sidan. Hetta upp en tjockbottnad kastrull utan olja på hög värme. Låt riset torrosta under omrörning tills det blir kritvitt i kanterna och börjar dofta rostat.
- Hacka löken fint och tillsätt den till riset tillsammans med ett par matskedar olja. Stek i någon minut och tillsätt sedan vin och salt. Låt koka under omrörning.
- När vinet har kokat in, tillsätt ett par deciliter av vattnet och låt även det koka in under omrörning. Fyll på med mer vatten och låt det koka in lite i taget under omrörning, under totalt 18–20 minuter. Riset ska vara al dente. Det ska aldrig bli torrt i kastrullen, så se till att det hela tiden finns ganska mycket vätska.
- Tillsätt citronsaft och rör ner parmesan och smör. Avsluta med att röra ner zucchiniblandningen. Servera med lite nyriven parmesan på toppen.

Recept ur kokboken ”Medelhavsmat” av Tareq Taylor (Bonnier Fakta, 2025).
Läs också: Pasta carbonara – Tareq Taylors bästa recept