När skogen bjuder på kantareller – laga en värmande soppa med djup smak av de gyllene svamparna. Toppad med knaperstekt bacon blir soppan extra matig och god. Servera gärna med ett nygräddat bröd och njut av skogens guld i en skål.
Kantarellsoppa med knaperstekt bacon
Kantarellsoppa:
- 1 vitlöksklyfta
- 4 schalottenlökar
- 150 g kantareller
- 1 msk soja
- 1 liter kött- eller grönsaksbuljong
- 1 dl vispgrädde
- smör till stekning
Till servering:
- 50 g bacon
- bröd
Gör så här:
- Finhacka vitlök och schalottenlök och stek i smör tills löken mjuknat.
- Lägg i kantarellerna och stek i ytterligare ett par minuter innan du tillsätter soja och buljong. Koka upp och låt soppan koka under lock i minst 20 minuter.
- Tillsätt grädde och mixa soppan slät.
- Stek baconet knaprigt.
- Servera soppan med knaperstekt bacon och eventuellt lite bröd.

Recept ur ”Fattig student: Mat för två till priset av en” av Karen Elene Thorsen (Max Ström, 2025).
Läs också: Västerbottenpaj med kantareller