Putsa fönster – knep för ett bra resultat

På våren syns smutsen på fönsterna tydligt och på hösten vill man få in så mycket solljus som möjligt – det är dags att putsa fönster! Med några enkla knep kan fönsterputsning bli en rolig aktivitet – här är fem tips för skinande fönsterrutor.  


1. Vatten som bas

Var inte rädd för att använda dig av rikligt med vatten. Blanda ner önskat rengöringsmedel och se till att vattnet är ljummet, på gränsen till kallt. Har du många rutor som ska tvättas bör du byta vatten med jämna mellanrum – för ett bättre resultat.

2. Skinande fönster med rätt fönsterputs

Välj mellan olika varianter av fönsterputsmedel eller gör en egen blandning. Ett enkelt alternativ är att blanda vatten med lite såpa eller diskmedel. Du kan även blanda ner lite spolglans för ett extra skinande resultat. Ättika blandat med ljummet vatten har visat sig vara effektivt mot fula ränder, och för att undvika onödigt ludd som trasan ofta efterlämnar, ska du blanda cirka en tesked valfritt mjukmedel med en liter vatten vid rengöring.

3. Ta bort målarfärg eller fågelspillning

Har du fläckar i form av målarfärg eller fågelspillning på fönstret ska du först blötlägga rutan. Sedan ska du försiktigt använda ett rakblad och skrapa bort fläcken. Var noga med att välja ett nytt rakblad som inte har rost på sig, för att undvika eventuella repor i det sköra glaset. 

4. Rengör ditt fönster rätt

Idag kan du effektivisera rengöringen med hjälp av en påläggare eller tvättpäls, som numera är ett standardverktyg i många hem. Du kan med fördel även tvätta fönstret med en vanlig svamp, slutresultat blir den samma oavsett vald metod. Välj mellan en vanlig fönsterskrapa eller den batteridrivna varianten. Oavsett val är det viktigt att du väljer en skrapa med utbytbart gummiblad. Lämnar skrapan ränder på rutan indikerar det oftast på att det är dags att byta blad. Var även noga med att kontinuerligt torka av skrapan för att undvika fula ränder på rutan. 

Väljer du att torka rent rutan med en microfiberduk för speglar och fönster, undviker du i enkelhet ludd på rutan. Dock kan du i princip använda dig av vilken vanlig bomullstrasa som helst när du torkar rent.

5. Hemligheten för ett perfekt slutresultat

Knepet ligger i att alltid börja uppifrån och ner. Starta i ett hörn för att sedan dra fönsterskrapan neråt – upprepa detta längs hela fönstret och gör till en vana att samtidigt rengöra mellan dina fönster.  Avsluta alltid putsningen med att torka runt fönstrets kanter med en trasa.

Läs också: Enkla sättet att rengöra kakelfogarna! 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar