Vattna med urin!

Många gödsel finns nära till hands, som kompostjord eller gödselvatten av vallört eller nässlor. Men ett gödsel finns ännu närmare än du tror och du skapar det själv, flera gånger om dagen – guldvatten. Och det är alldeles gratis.


I alla tider har man gett odlingarna extra näring genom att vattna med urin. Vårt kiss innehåller nämligen en mängd olika näringsämnen, framförallt kväve men också kalium och fosfor, det vill säga de tre tunga ämnena som växter behöver – NPK. En liter urin innehåller normalt omkring 5 gram kväve, 1 gram fosfor och 2 gram kalium, även om koncentrationen varierar med tid på dygnet och hur mycket man dricker.

Gödsla med urin

Det innehåller alltså i princip samma näringsämnen som våra vanligaste kväverika gödselmedel, som man använder för att stimulera bladtillväxt. Forskare har funnit att man i regel kan få dubbelt till tre gånger så stor skörd med gödsling av urin än utan.

Så vattnar du med guldvatten

Det kan vara allt från att man tar barnens potta och späder innehållet med nio gånger så mycket vattnet och häller ut det i odlingarna till att man aktivt samlar urin genom att kissa i en vattenkanna.

 

Recept:

1 del urin

9 delar vatten

Använd inte urinen outspädd. Det blir alldeles för kraftigt och vissa växter är känsliga för för höga koncentrationer, men också för att man inte ska kunna känna lukten av urin. Vissa växter kan till och med dö, något som kan hända när hanhundar lyfter benet på en och samma växt under en längre tid. Tänk också på hur det ser ut där hundar kissar på gräsmattan. Ofta blir det gula fläckar när koncentrationen blir för kraftig.

 

Späd och vattna

Vattna den utspädda urinblandningen mellan raderna av plantor, inte direkt på. Undvik också att vattna strax innan skörd i grönsaksodlingen.

De olika näringsämnena är lättlösliga och kan lätt tas upp av växterna. Det betyder att urin är ett snabbverkande gödselämne. Kombinera därför urin med långtidsverkande kompostmaterial för allra bästa effekt. Att urin är ett snabbverkande gödsel gör att man kan använda det för punktinsatser när man ser att det växer dåligt. 

En tumregel är att inte gödsla fleråriga växter med kväverik urin efter juli månad. Då växer de för länge på säsongen och hinner då inte förbereda sig inför vintervilan, med frysskador som följd. Ettåriga växter kan man däremot gödsla med urin hela sommaren.

Urin kan också användas för att boosta nerbrytningen i trädgårdskomposten. Ofta består en kompost av kvävefattigt material, som löv, flis och torra växtrester. Urin är rikt på kväve medan kompostmaterial i regel har ett underskott på kväve i förhållande till fosfor och kalium. På så sätt skapar man balans och nerbrytningen blir effektivare.

Att gödsla med urin är miljövänligt – och gratis – men kan också vara avskräckande på rådjur som bonus.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar