Julens saftigaste saffransbullar

Saffransbullar med smält smör och socker – här bjuder Birigitta Rasmusson på ett recept ur sin julbok!


Saffranspojkar

Bullarna kallas ibland för lindebarn eller pojkar. Degen blir mycket bra att arbeta med då man gör en fördeg med jäst och degvätska. När den jäst blandas smör-sockersmeten i degen och den knådas ihop. Degen passar utmärkt till att baka ut olika modeller av saffransbröd för julen, som galten, gullvagn, prästens hår med flera.

 

Du behöver:

Ca 45 st

  • 50 g margarin eller smör
  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 msk socker
  • ½ g saffran
  • ca 13 dl vetemjöl
  • 150 g margarin eller smör
  • 1 dl socker
  • 1 ägg

 

Pensling och garnering:

  • Smält smör
  • 1/2-1 dl socker
  • ½ msk vaniljsocker

 

Gör så här:

1. Smält matfettet och häll i mjölken. Värm degspadet till 37 °C. Smula ner jästen i degbunken. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen löst sig.

2. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, stött saffran och cirka 10 deciliter av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

3. Rör under tiden resten av matfettet poröst med sockret. Tillsätt ägget. Arbeta in smeten i den uppjästa degen i bunken. Tillsätt resten av mjölet, men spar lite för utbakningen.

4. Häll upp degen på arbetsbänk och knåda ihop den. Forma degen till fingertjocka längder. Dela dem i 30 centimeter långa bitar. Vik dem på mitten och vrid runt där ändarna möts. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa till knappt dubbel storlek.

5. Grädda i 250 °C, mitt i ugnen 7–8 minuter. Pensla eventuellt saffranspojkarna med smält smör och doppa dem i en blandning av socker och vaniljsocker.

 

Birgittas bästa julkakor, Lind & Co.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar