Pernilla Månsson Colt låter ogräset vara: ”Jag har blivit lat”

På jobbet får hon gräva och plantera, hemma gör hon detsamma. Pernilla Månsson Colt älskar trädgård och säger att hon blivit visare med åren: Nu låter hon ogräset vara och skippar köksträdgården! 

Pernilla Månsson Colt
 
Lite latare med åren, men också betydligt mer trädgårdskunnig. Pernilla Månsson Colt gör sin elfte säsong som programledare för populära Trädgårdstider i SVT och tröttnar aldrig på att gräva, plantera och göra buketter. 

Nu kan hon erkänna det: När hon 2009 klev ut i myllan hos paret Mandelmann på Österlen, där första säsongen av tv-programmet spelades in, var hon entusiastisk – men trots allt nybörjare. Hemma drömde hon om att trädgården skulle berikas med ett växthus och nå samma standard som de finaste besöksträdgårdarna.
– Jag trodde då att jag kunde mer än jag faktiskt gjorde. Kanske för att allt var så kul och det växte fint i den skånska myllan. I dag är jag lite mer luttrad och har lärt mig att vissa saker växer för bra …

Entusiasmen har inte avtagit – när arbetsdagen är slut älskar Pernilla fortfarande att dra på sig trädgårdsbrallorna och gå ut och gräva. Men hon har slutat drömma om att öppna sin trädgård för besökare.

– Det kommer inte att hända. Jag har blivit för lat, helt enkelt, det är mycket mer ogräs nu än förr. Jag tycker inte längre att det gör så mycket om det gömmer sig lite ogräs bland perennerna. Men min trädgård är vackrare i dag, det tycker jag absolut.
Pernilla Månsson Colt rensar ogräs
Lite ogräs gör inte så mycket, men när du väl rensar, se till att få med så mycket som möjligt! 
I begynnelsen skapade hon flera rum i trädgården med långa ligusterhäckar, men nyligen grävde hon bort 8–10 meter av den gamla häcken för att skapa en mer öppen trädgård. Så nu kan hon se den finaste delen, med den nyligen omgjorda rabatten med pioner, sköldpaddsört, anisisop, salvior, buxbomsklot, rosor och rosenskära inifrån huset.

– I början nördade jag in på olika delar av trädgården, numera har jag mer ett helikopterperspektiv och försöker se helheten. Och då kändes det helt rätt att ändra om i trädgården. 

Till de lyckade projekten hör också ett magnifikt blåregn, ett skönt trädäck utanför huset och vinrankan i växthuset som bara ger och ger. Men allt har inte gått som smort, och många växter har flyttats runt och bytt plats flera gånger.

– Mitt största misstag är nog att jag satt en buske för nära huset. Nu har den ett så stort rotsystem att den skulle behöva sprängas bort, om den nu inte stod så nära huset förstås. Jag får nog lära mig leva med den. I början, när man är som mest entusiastisk, är det svårt att fatta hur stora vissa växter blir.

Självklart har hon lärt sig många knep av sina programledarkompisar i Trädgårdstider: John Taylor, Tareq Taylor och Malin Persson.
– Allt jag kan bottnar i det här programmet. John säger alltid att man inte ska fundera så mycket, utan bara göra. Det är nog det viktigaste jag lärt mig – att våga prova. Man kan alltid göra om.
Pernilla Månsson Colt och John Taylor och flera som jobbar med Trädgårdstider
Det är ett väl sammansvetsat team bakom Pernilla och de övriga programledarna i Trädgårdstider. 
En stor fördel med att odla och anlägga planteringar i jobbet är att det ger inspiration, dessutom får Pernilla möjligheten att njuta av det vackra utan att ha det hos sig själv.

– Första känslan när vi gjort något riktigt snyggt är att jag vill göra samma sak hemma, men sedan tänker jag att det kan jag njuta av där och måste därför inte upprepa det. Tydligast är det nog med kökslandet. Det är oerhört roligt, men jag har inte riktigt tid eller utrymme.

Dessutom bor hon i Sveriges kornbod med en grönsaksbonde i närheten. Så hon har valt bort köksträdgården i den egna trädgården och gynnar i stället honom. I ­programmet kan hon ju också gå wild and crazy och sätta en stor container med en fin rabatt framför. ”Det är jätteroligt, men knappast något jag vill göra hemma.”

Ibland möter hon publik som undrar varför programledarna gnabbas så mycket. Hon förklarar det som en arbetsmetod, att de visserligen är sig själva i programmet men ändå lite ”skruvade”.

– Vi blir våra karaktärer när kameran är på. John är inte riktigt så butter som det verkar ibland och jag är inte riktigt lika lat. Redaktionen använder sig av dessa lite tillspetsade karaktärsdrag för att det blir en bra dramaturgi och ett framåtdriv i programmet.
Pernilla Månsson Colt och ringblommor
Pernilla gör gärna och ofta buketter. Ringblomman är anspråkslös men ger mycket färg och blommar bara rikligare ju mer du plockar!

Att trädgård också är bra för hälsan har Pernilla alltid känt, men det blev extra tydligt när hon gick in i väggen för några år sedan.

– För mig har trädgården alltid varit avkoppling, men för tio år sedan gick jag mest ut för att dra i gång nya projekt. Nu har jag blivit bättre på att njuta av det som finns. Och som sagt, numera måste jag inte rensa vartenda ogräs, utan kan kisa lite så att det nästan inte syns. Det kan också vara avkopplande att gå och pilla lite med växterna.

Kanske är också något av det bästa med trädgård att den aldrig blir riktigt färdig. Hur nöjd man än är så kommer det ett ogräs och säger ”Så du tycker du är färdig?” eller så växer något sig för stort, ”Så du tror inte du behöver klippa mig igen?” – eller så torkar något ut: ”Så du trodde att du aldrig behövde köpa en planta till?” Pernilla ler med hela ansiktet och varje trädgårdsägare känner säkert igen sig i det där att trädgården aldrig blir klar. Men hur kunnig är hon egentligen? Handen på hjärtat!

– Vissa jag möter tror att jag är expert, men de finns i redaktionen bakom mig. Andra tror att jag inte kan någonting alls utan bara är ett ansikte utåt. Sanningen är att jag är en genuint intresserad amatör som lärt mig mycket genom åren men fortsätter att göra misstag. 
Pernilla Månsson Colt och delar av teamet som gör Trädgårdstider
Bakom programledarna finns ett team med fotografer, ljudtekniker, redaktör och producent.

 Bästa tipsen jag fått av John

  • Sätt tulpanlökar varje höst!
  • Ett misstag är en möjlighet att göra något nytt.
  • Stamma upp förväxta buskar.

Bästa tipsen jag fått av Tareq

  • Snurra rotfrukterna när du skär dem så blir alla bitar lika stora.
  • Smaka! Fast jag kommer aldrig mer att äta en superstark chili.
  • Salvia är gott, i rätt sammanhang. 

Anisisop
Anisisop är en perenn som Pernilla älskar, inte minst för att den drar till sig fjärilar. Den är lättodlad så länge den får mycket sol och inte står för blött på vintern. 

Buxbom
Buxbom är en av Pernillas favoritväxter! 

Pernillas favoritväxter

  • Buxbom – formklippt bildar den en så fin stomme. Jag klipper då och då från vår till höst, så fort den blir oformlig.
  • Anisisop – blommar rikligt och länge, fjärilsväxt som behöver soligt läge.
  • Pioner – älskar inte alla pioner?
  • Flammentanz – en röd klätterros som är favorit bara för att jag fått den av morfar.
  • Funkia/Hosta – massiv grönska och så himla lättskött, både för rabatt och kruka. 
Fotnot: Trädgårdstider sänds tisdagar på SVT.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar