3 vanliga toalettproblem – så löser du dem!

Rinnande toalett, dålig spolning och fula kalkavlagringar. Så här gör du för att felsöka och åtgärda de vanligaste toalettproblemen. 

Toalettproblem 1: Toaletten står och rinner

En konstant rinnande toalett ger inte bara ett irriterande ljud utan är också dåligt för miljön och plånboken. Det beror vanligtvis på två saker. Antingen är det flottören som inte håller tätt, vilket gör att vattnet fylls på lite hela tiden. 

Laga toalett toalettproblem

Lossa på spolknappen för att kunna lyfta på locket, dra för att spola och se om vattnet läcker ut genom flottören eller flottörventilen när det fylls på igen. 
Gör det inte det så är det troligen bottenpackningen som är utsliten. Det ser du om du stänger av vattentillförseln till toaletten och det fortsätter rinna trots att det har gått några minuter. Behöver delarna bytas ut är det viktigt att kontrollera att de passar för just din modell.

Toalettproblem 2: Spolar inte ner ordentligt

Spolar det dåligt eller inte alls? Lyft på locket och kontrollera om flottörventilen har hakat upp sig eller är trasig. Är den inte det kan det vara så att något har fastnat i avloppsröret. Fyll en hink med vatten och häll snabbt ned i toaletten för ett kraftfullt tryck. Upprepa några gånger. 

Fungerar det inte så pröva att använda en vaskrensare. Tryck fast sugproppen mot kröken i toaletten, spola och pumpa upp och ned med handtaget. Kvarstår stoppet sitter problemet troligtvis längre ner i röret och då är det klokt att anlita hjälp. 

Läs också: Så ofta ska du byta toalettborsten!

Toalettproblem 3: Kalkavlagringar på toaletten

Sitter smuts och kalk så hårt att du inte får bort den med toaborsten? Spruta på WC-rent och låt det verka en stund, gnugga med toaborsten så långt ner du kan och spola rent. Du kan också fylla en sprejflaska med ättika och spreja rejält ner i toaletten. Häll över bikarbonat och se hur det börjar bubbla. Skrubba sedan stolen med borsten och spola så är det skinande rent! 

Supertrick: Rengör toaletten med Coca-cola

Ett annat supertrick är att hälla ned en stor flaska Coca-cola över hela ytan på insidan och sedan skrubba med borsten efter några minuter. Vinäger, och citron-, eller ättiksyra är också effektivt för att motverka kalkavlagringar. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar