5 tips – så inreder du badrummet

Det finns mycket man kan göra med ett badrum för att spetsa till inredningen och få en snygg helhet. Här kan du läsa om några tips. 


Tips 1: Planera badrummet så att du får plats med allt

Börja med att ta reda på hur stor yta du har i badrummet. Det är viktigt att i förväg vara säker på att du kommer få plats med allt. Vad prioriterar du och hur mycket plats har du att jobba med? En klar fördel är om du har smidiga utdragbara lådor och gott om förvaringsutrymme i badrummet.

En smart åtgärd i ett litet badrum är dessutom att ha infällbara duschdörrar. Detta gör att du får mer golvyta när du inte står och duschar. Har du ett fristående badkar är det snyggt om du placerar det så centralt som möjligt i badrummet. Ett inbyggt badkar går inte att göra så mycket åt. 

Tar du fel mått i badrummet så riskerar du att montera ett badrumsskåp med lådor som inte går att dra ut hela väggen, eller en dörr som inte gör att öppna helt. Var därför noggrann när du planerar badrummet så att du får plats med badrumsskåp, handdukshängare, väggkrok och annat. Speglar gör så att badrummet känns större och välj rätt belysning. Med en dimmer kan du få en mysig spa-känsla. 

 

 

Tips 2: Val av kakel och klinker

I ett badrum, som i vilket annat rum som helst, är helheten viktig. Det ska se ombonat ut och kännas inbjudande. Fundera över vilket kakel och klinker du vill ha och hur dessa passar ihop. Helvita badrum är populära med klinker i grå nyanser och lite mörkare färger. Det finns olika storlekar på kakelplattor och klinker och det finns både smala och tjocka fogar. För allas trevnad är det viktigt att satsa på halkfritt kakel eller lägga halkmattor i badkaret eller i duschen. 

Tips 3: Viktigt att du väljer rätt badkar

Precis som med golvytan och storleken på badrummet så fordras planering även när det kommer till val av badkar. Badkaret måste få plats i badrummet och fylla rätt funktion. Fundera på om du vill ha inbyggt badkar, fristående badkar, massagebadkar eller bubbelbadkar. Var noggrann när du väljer material eftersom att det finns väldigt många olika material med både för- och nackdelar. När du köper ett badkar är det viktigt att det är CE-märkt, med tippsäkert benstativ och se till att få bra garantier. Kom ihåg att ett badkar som fyller rätt funktion inte tar mer plats än nödvändigt. 

Så hittar du rätt badkar

 

 

Tips 4: Gör det inbjudande och mysigt

Då kommer vi till inredningsdetaljer. I vissa fall kan du försöka organisera som ett stilleben. Det blir vackert och inbjudande. Använd dig av doftljus, tvålflaskor och naturmaterial som ger en lantlig känsla. Satsa på mjuka handdukar och skrubborste i trä.

 

 

Tips 5: Håll fukten borta med bra ventilation

För många är den en självklarhet att det ska vara bra ventilation i badrummet. Ibland så självklart att man glömmer bort att ta reda på om ventilationen är bra nog. Har man bra ventilation i badrummet så håller man den fuktiga luften ute ur huset. Det är viktigt för hälsan att det inte bildas fukt- och mögelskador i badrummet. Många lägger till en elektrisk fläkt högt upp på väggen. Anlita en fackman så att det blir fackmannamässigt gjort om du är det minsta osäker. 

 

Så slipper du immiga speglar efter badet.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar