7 bra tips för ett fräscht badrum

Trött på fula kalkfläckar, ofräsch dusch och stopp i golvbrunnen? Lugn! Vi har tipsen för hur du lätt fixar badrummet fint och fräscht!

fräscht badrum

Här har vi samlat våra bästa tips för ett fräscht badrum!

1. Doftande grönska

Har du badrum med fönster är t ex gardenia och doftranka fina växter att ställa in, de ger härlig doft! Har du inget fönster, prova med ampellilja, men se till att den då och då får stå i ett ljusare läge. 

2. Lös upp kalkfläckar vid kranfästet

fräscht badrum kalkfläckar

Linda en trasa eller hushållspapper indränkt med 12-procentig ättiksprit eller vinäger vid kranfästet. Låt verka i några timmar. Skrubba sedan bort kalkresterna med en liten borste – en gammal tandborste är toppen. Ditt badrum kommer kännas mer fräscht direkt.

3. Häng upp luftväxter och amplar

ampel fräscht badrum

Hängande glasbubblor med luftväxter, så kallade air plants, är till stor glädje eftersom det ofta är ont om hyllplats i badrummet. Fyll bubblorna med blad eller stenar och en passande växt, och häng upp dem i taket. Gillar du vanliga amplar så passar orkidéer – ta då bort blompinnarna och låt stänglarna hänga fritt. 

4. Slipp snuskig golvbrunn

Skaffa en hårsil till golvbrunnen, så åker inte hår ner i avloppet och orsakar stopp. Hårsilen är en separat enkel insats som kan köpas på byggvaruhus. De är enkla att ta bort och rengöra.

5. Fläckfritt i duschkabinen – på miljövänligt vis!

Spola duschkabinen med vatten. Blanda sedan ättika och vatten i en sprejflaska. Det ska vara 20 % ättika, resten fyller du upp med vatten. Tillsätt några droppar diskmedel. Skaka. Spreja ordentligt över kabinväggarna. Gnugga sedan med blöt men urkramad mikrofiberduk. Torka bort fukt och eventuella droppar med en torr mikrofiberduk. Klart!

6. Alltid väldoft!

väldoft

Droppa fem droppar eterisk olja (eukalyptus, lavendel eller vad du gillar) på insidan av toalettrullen och låt absorbera i några minuter. Sätt tillbaka rullen på hållaren. Nu kommer en trevlig doft att spridas varje gång du använder pappret. Ju fler gånger toalettrullen används, desto mer doft sprids i badrummet! 

7. Fräscht duschdraperi

fräscht badrum duschdraperi

Duschdraperiet blir ofta ofräscht i den fuktiga miljön, så glöm inte att tvätta det. Kör det enligt tvättråden och lägg i ett par handdukar samtidigt så hjälper friktionen till att få rent draperiet. Häng upp och låt torka fritt.

Om draperiet inte tål maskintvätt kan du t ex använda ren såpa och göra rent det för hand med en svamp eller borste. Låt medlet verka innan du sköljer av med vatten.

Läs mer: Testat linnevatten? Så får du kläderna att dofta magiskt!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar