Relaxa i badrummet

Köket må vara det centrala rummet i ett hus, men badrummet blir allt viktigare. Här är nio trendiga badkar och duschar som förvandlar ditt badrum från en snabbtvättsinrättning till ett rum för njutning och avkoppling.

Badrummet har blivit en allt viktigare plats i våra hem. Här ska man inte bara uträtta sina grundläggande behov, utan även trivas och koppla av. Badrummet har blivit ett relaxrum. Väggar slås ut för att göra det rymligare, dess olika delar separeras, man satsar på dubbla handfat, möbler och design, och kryddar gärna det hela med lite spa-känsla.

– Trenden är att badrummet andas design. Vitt och svart är de klart starkaste färgerna i badrummet 2008. De skandinaviskt rena och enkla linjerna i badkar och badrumsmöbler efterfrågas allt mer. Även när det handlar om duschar är det stora, rena glasytor som gäller, men här finns en alternativ trend i form av duschar med screendekor. Sedan är det definitivt så att efterfrågan på bubbelbadkar ökar, menar My Egnell på Westerbergs.

Bad eller dusch, vatten eller ånga, stiltje eller bubbel? Här är nio trendiga badkar och duschar som ger ett lyft åt vilket badrum som helst.

1) Runt och fyrkantigt

Svedbergs duschset Quadra blandar runda och raka former. Det består av ett fyrkantigt duschhuvud och en rund handdusch i krom. Utan blandare kostar det cirka 1 990 kronor och med blandare cirka 5 890 kronor.

2) Bygg in eller fronta

Seven D är ett badkar i akryl från IDO som man antingen kan bygga in eller förse med front och gavlar. Det finns i fyra storlekar, från 160×80 till 190×90 centimeter, och har ett baddjup på 45 centimeter. Framkanten skiljer Seven D från mängden – den är något lägre än övriga sidor, innehåller bräddavlopp och kan förses med en träskiva som sits eller avställningsyta. Själva badkaret kostar från cirka 7 400 kronor; stativ+front+gavel från cirka 8 700 kronor.

3) Fristående, med eller utan bubbel

Deep från Westerbergs är ett stilrent, fristående badkar tillverkat i glasfiberförstärkt akryl. Det har dolda fötter och finns i två modeller – ett med runda former och ett med fyrkantiga. Båda modellerna, som heter r1800 respektive sq1800, mäter ungefär 180x80x60 centimeter och kostar cirka 9 995 kronor. De finns även i en variant med bubbelbad och belysning och kostar då cirka 16 995 kronor.

4) Som vatten från en gås

Den nya duschväggen Zone från Ifö är inte bara snygg utan även smart. Glaset är behandlat med KeraClean, vilket ger det en smutsavvisande yta som allt rinner av – såväl vatten som kalk och smuts. Dörrarna har magnetlister som gör dem täta. Gångjärnen höjer sig när de öppnas för att inte dörrarna ska stöta i golvet. Zone mäter 90×90 centimeter och kostar cirka 14 725 kronor (exklusive blandare).

5) Duscha, bada eller båda

Väljer du mellan dusch eller bad? Med sin L-form och den vridbara väggen av säkerhetsglas ger Seadream från Duravit dig goda möjligheter till både och. Seadream mäter 164×110 centimeter, är 57 centimeter djupt och finns i höger- eller vänsterversion. Steg av två olika storlekar finns som tillbehör, liksom bubbelsystem. Seadream finns med eller utan front och för inbyggnad eller panelinklädnad – du kan välja mellan ett tiotal träslag i laminat eller faner. Pris för inbyggnad från cirka 16 125 kronor; som panelinklädd från cirka 30 000 kronor.

6) Duschpanel med massage

Man måste inte köpa en avancerad duschkabin för att få möjligheter till massage. Rei från Jacuzzi är en trendigt designad duschpanel som har ett fyrkantigt duschhuvud med sprayfunktion, fyra jetstrålar för massage samt handdusch. Panelen är aluminiumanodiserad, mäter 17x47x143 centimeter och finns i tre olika färger: gul, vit och metallic. Pris från cirka 19 135 kronor.

7) Lyx i hörnet

LuXXus är ett trekvartsrunt hörnbadkar från Villeroy & Boch som mäter 145×145 centimeter, vilket ger plats för tre personer. Det finns för inbyggnad eller med front i teak, italiensk kalksten eller aluminium i champagnemetallic. Priset ligger på cirka 41 000 kronor och uppåt. LuXXus kan utrustas med det tysta och energisnåla (endast 30 watt) bubbelsystemet Whisper, som ger en champagneliknande effekt med små bubblor. För livsnjutaren finns ett nytt tillbehör till alla V&B:s systembadkar: aromaterapi, där aromatisk ånga kommer ur bräddavloppet och lägger sig som en dimma över karet.

8) Fem i ett för två

Tylös ångdusch Felicity tar inte större plats än en vanlig dusch, men rymmer förutom en sådan även en rad sköna spa-funktioner som ångbad, vattenfall, massagemunstycken och tropiskt regn. Den har även en nedfällbar sits med ryggstöd, som med ett handgrepp kan förvandlas till en bänk för två. Dörrar och väggar är i 6 millimeter härdat säkerhetsglas. Felicity finns i tre modeller – Basic för cirka 46 700, Midi för cirka 60 000 och Premium för cirka 70 000 kronor.

9) Spa till max

Vad gör man om hela familjen vill koppla av? Köper en Jacuzzi Premium J-480, kanske. Detta hemma-spa rymmer upp till sex personer, varav tre platser har vad man kallar terapisitsar. Totalt finns 48 vattenstrålar som kan ställas in för att ge olika typer av massage. Dessutom har J-480 två vattenfall med färgad belysning, samt en ljudanläggning med vattentäta högtalare och docka för en iPod. J-480 fungerar både inom- och utomhus och kostar från cirka 228 800 kronor.

Köpinformation

Duravit, www.duravit.com
IDO, www.ido.se
Ifö, www.ifo.se
Jacuzzi, www.aquapool.se
Svedbergs, www.svedbergs.se
Tylö, www.tylo.se
Villeroy & Boch, www.villeroyboch-wellness.se
Westerbergs, www.westerbergs.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar