Så väljer du rätt badrumsbelysning

Hur belyser man ett litet badrum, är dimmer viktigt och hur ska man tänka när det kommer till belysning vid spegeln? Vi frågar tre badrumsexperter om deras bästa tips. 

Är du sugen på att förnya badrummet, men har en liten budget? Då ska du satsa på ny badrumsbelysning.  

Tänk på det här när du väljer badrumsbelysning

Det finns att fundera när du ska välja badrumsbelysning.

 – Tänk på var du behöver ljus och hur du använder ditt badrum. Är det ett spa eller duschrum du har? Det kan också vara bra att se över ljussättningen, säger Sonja Löfgren, badrumsexpert på Hornbach.

– Du bör ha ett bra allmänljus för städning, sedan är det bra att ha en mysigare dämpad belysning och då är ju dimningsbar led-spotlights ett bra alternativ. Tänk på att alltid ha extra ljus vid spegeln, gärna sidobelysning eller både ovan- och underbelysning, säger Angelica Lindström, badrumsansvarig på Comfort.

Badrumsbelysning på väggen

Det är inte bara i taket som det går att sätta upp lampor i badrummet. En vägglampa kan bli en väldigt fin detalj.

– Vägglampan får gärna ha en skärm i vitt opalglas för att fördela ljuset mjukt och jämnt och för att motverka bländning, säger Daniel Nordahl, produktchef för belysning på Clas Ohlson.

Så fixar du din rinnande toalett! 

Badrumsbelysning till taket

Tänk på att köpa rätt sorts badrumslampa till taket.

– I ett badrum behövs det både belysning från taket samt spegelbelysning. Takbelysningen bör vara dimningsbar för att kunna skapa den stämning som önskas, allt från dämpad belysning till städbelysning, fortsätter Daniel Nordahl.

 

Badrumsbelysning ­­­– glöm inte spegeln

Många glömmer bort belysning runt spegeln. Här är det extra viktigt med bra belysning så att du ser ordentligt på morgonen när du rakar eller sminkar dig. Köp gärna en spegel med inbyggd belysning eller satsa på väggbelysning bredvid. 

– Bäst resultat får du av dimningsbara LED-downlights placerade i två rader inte allt för långt från väggen, i detta fall får du hjälp av reflektionen som kommer från väggen tillbaka in i rummet. På samma vägg som spegeln placerar man väggbelysningen på varsin sida om spegeln för att få ett jämnt ljus på båda sidor om ansiktet, säger Daniel Nordahl.

Badrumsbelysning till litet badrum

Rätt sorts belysning i ett litet badrum är extra viktigt, då belysningen kan göra att rummet känns antingen större eller mindre. 

– Det bästa tipset för att belysa ett litet badrum är att montera downlights eller en taklampa med ett brett ljus som lyser upp hela badrummet i taket, samt sätta dit väggbelysning vid spegeln. Takbelysning som tänds av rörelse är en smart lösning, tipsar Daniel Nordahl.

– Belys gärna porslinet, ett smalt badrum känns större med ljus nära väggarna och/eller på väggarna. En optimal spegelbelysning sitter i ögonhöjd, säger Sonja Löfgren.

Badrumsbelysning till stort badrum

Kristall-lampor, spotlights och LED-lister gör att ett stort badrum känns ännu större och mysigare. 

– Vi rekommenderar spotlights både till stora och små badrum men komplettera gärna med ytterligare belysning om det är ett stort badrum, till exempel en kristall-lampa vid badkaret eller extra väggarmaturer för att skapa mer stämningsfullt ljus. Spegelbelysning bör också finnas i både stora och små badrum, tipsar Angelica Lindström.

– Om badrummet är större finns det ofta möjlighet att addera effektbelysning med smarta led-lister, säger Daniel Nordahl.

Missa inte vår artikel ”Här är våra snuskiga badrumsvanor!”

Misstagen många gör när de väljer badrumsbelysning

Att ha en för dåligt upplyst spegel och endast montera en badrumslampa är två misstag många gör i dag. 

– Många tänker först och främst på designen vilket kan leda till att allt ljus hamnar mitt på golvet och skuggar bakom nacken. Armaturerna måste inte sitta i perfekta rader, berättar Sonja Löfgren.

– Det största misstaget många gör är att enbart montera en badrumslampa. Om du bara har en badrumslampa ovanför spegeln skapas ett bländande ljus i ansiktet som även skuggar under hakan. Om du i stället bara har en badrumslampa i taket hamnar ljust oftast bakom den som sminkar/rakar sig så att det blir skugga i hela ansiktet, säger Daniel Nordahl. 

 – Att ha en för dåligt upplyst spegel är ett misstag många gör, det räcker inte med takbelysning när man till exempel ska lägga makeup, säger Angelica Lindström.

Fixa myskänsla i badrummet

– Använd ett varmt välkomnande ljus som går att dimma efter behov. Vägglampor ökar mysfaktorn i ett spa där du inte vill ligga och titta rakt upp i en taklampa, säger Sonja Löfgren.

Experternas bästa belysningstips till badrummet

  • Satsa på en dimmer som fixar mysfaktorn i badrummet. 
  • Det räcker inte bara med en tak- eller vägglampa, satsa på flera lampor för bästa resultat.
  • Tänk funktion före design när det kommer till badrumsbelysning.
 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar