Bygg en tvätthörna

Med ett enkelt skåp och hyllor i hörnet utnyttjas utrymmet i det lilla badrummet optimalt.


Skapa bättre plats med en skräddarsydd trekantshylla!

Har man tvättfaciliteterna i badrummet kan utrymmet ofta bli ganska begränsat. Men när tvättmaskin och torktumlare staplas på varandra tar de mindre plats och det blir ordning och reda i tvätthörnan. Det spelar ingen roll om du har ett badrum som har flera hörn och sneda vinklar. Komplettera det smarta tvättskåpet med en skräddarsydd hylla – som här – och få ännu bättre plats i badrummet!

När man inreder ett så otillgängligt utrymme som det här, är det bra att dela upp projektet i mindre enheter. Man avslutar då med att montera ihop de olika enheterna.

Detta material har använts

19 mm mdf-skiva
4×60 mm + 4×35 mm rostfria skruvar
2 gångjärn, luckhållare
2 handtag
4 stycken M8 skruvar med gängade hylsor
30×1,6 mm dyckert
Utdragsbeslag till lådor
Vinkeljärn

Så bygger du tvättskåpet

Detta skåp består av en ram med plats för tvättmaskin, torktumlare, en låda på mitten samt ett skåp ovanpå. Vi har valt mdf-skivor, som sågades till på byggmarknaden, varefter vi själva målade dem. Du kan också välja vita mdf-skivor eller laminerade spånskivor. Det är bra att både limma och skruva ihop skivorna. Då håller det. Det är också viktigt att allt trä lyfts upp från badrumsgolvet så att det inte fuktskadas. Vi använder maskinskruvar med plasthättor som fötter.


1. Förborra i sidostyckena för hyllor och ovansida. Borra med 5 mm borr, men inte närmare än 7 cm från sidostyckenas kanter. Annars är risken stor att hyllorna spricker när du skruvar ihop delarna.


2. Hyllan för torktumlaren förstärks med fyra små vinkeljärn. Alla hyllor limmas dessutom och skruvas fast med två skruvar på varje sida.


3. Dra fast fyra M8 maskinskruvar som ben. Då hamnar inte skivan direkt på golvet och kan inte heller suga fukt.


4. Sätt maskinskåpet på plats. Ta god tid på dig för att få skåpet att stå i lod och horisontellt. Det tjänar du på när du senare ska sätta torktumlaren på plats.


5. Modulerna sätts ihop. Det är här vi ser resultatet av en noggrann uppriktning av maskinskåpet.


6. Spänn ihop det övre skåpet med den stora modulen. Skruva ihop delarna med 4×35 mm skruvar. Det gör det möjligt att dra in skruvhuvudena i skivan utan att skruvarna går igenom. Förborra eventuellt i den första skivan.

<!– –>

Så är skåpet uppbyggt

Konstruktionen av modulen där tvättmaskinen och torktumlaren ska stå är enkel: två sidor bär ett par hyllor (här med en låda emellan) och en överdel. Ovanpå har vi snickrat ett litet skåp.

Vänta med att mäta upp för de triangulära hyllorna tills du har byggt maskinskåpet. Då blir det mer exakt.

Måtten på modulen ska naturligtvis anpassas till det ställe där den ska stå och till de maskiner som ska placeras i den. Vi valde att sätta en låda i mitten.

En botten, tre sidor och en front. Så enkelt kan en låda göras. Det viktigaste är att passa in fronten så att den täcker hela öppningen. De tre sidorna står ovanpå bottnen. Sist sågas fronten till. Limma och spika ihop lådans delar.

  Se här hur du bygger lådan! (bildgalleri)

  Så här bygger du trekanthyllorna! (bildgalleri)

Verktyg

Säker uppmärkning. Om du använder en mall för placeringen av handtagen kan det vara en god idé att märka de hål du ska använda med en bit målartejp, så att du undviker att borra fel genom lådfronten.

Något om luckhållare

Förutom de gångjärn som vi har använt till det lilla skåpet högst upp i maskinmodulen, har vi också monterat en luckhållare. Poängen är, att luckhållaren håller luckan öppen när man öppnar den, så att den inte faller igen. Det finns även fjäderbelastade klaffgångjärn som håller luckan uppe när du har öppnat den. Specialgångjärnen finns i bl.a. köksbutiker och välsorterad järn- och byggfackhandel.

Tips:

Smarta små ben. Som fötter på maskinskåpet är det praktiskt att använda 8 mm maskinskruvar med tillhörande plasthättor. Borra först för en gängad hylsa i skivan och skruva sedan in skruven i hylsan. Justera uppåt eller nedåt tills pelaren står lodrätt och vågrätt.


Uppmätning av platsen där skåp och hylla ska stå. För att fastställa skeva vinklar behöver man en smygvinkel. Placera den längs det höga skåpets ena sida, eller använd som här en vinkelhake, om skåpet ännu inte är på plats. Lägg smygvinkeln på en pappbit och rita upp. Anpassa sedan pappbiten så att den passar i öppningen. Lägg sedan pappbiten på skivan, märk upp och såga. Kom ihåg att dra ifrån sidornas tjocklek.


Flera hyllor på en gång. Om du har turen att bo i ett hus med helt raka väggar, ska alla trekantiga hyllor vara lika stora. Då kan du med fördel spänna ihop flera skivor och såga till flera hyllor på en gång. Se till att använda bra tvingar, så att skivorna inte glider ifrån varandra när du sågar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar