Kakla med rätt stil

Hur tänkte du dig ditt nya badrum? Lantligt, retro eller modernt? Här är kakel som passar de olika stilarna, både till färg som form!


Hur vill du ha ditt badrum? Ska det vara romantiskt med skira färger och en kristallkrona i taket? Eller modernt och praktiskt? Eller är du svag för det lite mer robusta och lantliga? Det är många detaljer som avgör en viss stil. I badrummet är det inte bara badkar och blandare utan även kaklet betyder mycket för hur ditt badrum upplevs. Det handlar om färg och form men också om storlek. De senaste årens efterfrågan på stora plattor fortsätter – men det finns en gräns för hur stora plattorna ska bli, och det är också svårt att sätta en vägg med stora plattor. Det kräver sin hantverkare.

– Standard är tråkigt, säger Stefan Nilsson från Trendgruppen. Många tittar på saker som gigantiska kakelplattor. Ju större desto bättre, 1×1 meter eller ännu större.

Retro

Rätt med retro. En klassisk variant av kakelsättning i färgerna svart och vitt. Unifab från Konradssons kakel i storleken 15×15 blank.

Vill du ha lite mer retro-känsla i badrummet kan du tänka på mormors badrum. Alltid med kvadratiska plattor, gärna i färgerna svart/vitt eller pastell. Här är kanske färgsättningen mer avgörande är kaklets form… viss ton av mossig grön och nyanser av orange har tydliga retro-drag.

– Klassiska kakel i storleken 10×10 cm finns förmodligen i detta badrum, säger Stefan Nilsson. Tonen är pastellig i rosa och gul.

Svart och vitt i klassisk kombination. Plattorna Patagonia vit storlek 33×60 mot det svarta golvet, Stonhenge i samma storlek. Från Kakelspecialisten. Badkar från Svenska badkar.

Litet. Mosaik H GM-89 brun 20 mm. Golv Uni matt vit 10×10. Från Kakelspecialisten.

Romantiskt

För den romantiske, ja, i all fall den som strävar efter en romantisk stil i badrummet passar glansiga plattor, i vitt eller i milda toner. Den nya typen av fotokakel med rätt illustration passar definitivt här. Känslan ska vara mjuk.

Denna serie är designad av Laura Ashley. Det är en klassisk och tidlös marmorerad kakelplatta som funkar i alla badrum. Cambridge. Golvabia.

Handgjorda och handdekorerade kakelplattor, inspirerad av kinesiska tapetmönster från tidigt 1800-tal; Chelsworth design är den första i en ny serie kakel designade av Alice Gibbons i samarbete med designern Adam Calkin. Individuella kakelplattor kan kombineras till olika paneler.Mått 5×5. Fired Earth

Fruktigt, isigt, svalt – är ord som lätt bekriver dessa stilrena moderna glasplattor. Ett urval från färgstarkt Fuschia till cool Mint samt med två metalliska ytor. Liquid Glass. Storlek 11×11. Fired Earth.

Lantligt

Den lantliga stilen liknar i mycket den romantiska men är något robustare, detaljer som trä och sten passar här. Naturfärgat kakel passar tonen. Kaklet kan ha en grövre yta, en struktur.

– I ett lantligt badrum finns inte någon wi-fi och närvaro av elektroniska prylar. Plank och trä kommer in i bilden tydligare. Det är en flykt från stadens stress, säger Stefan Nilsson

Här har vi försökt ge några tips på olika sorters kakel för vardera stil. Det är inte givet att det ska var så – avgörandet är helheten. Allt tillsammans. Väggar, golv, inredning och de fina detaljerna. Men det kan vara kul att få uppslag och inspiration – för det är det gott om här!

Matt kakel i mjuka nyanser, handgjort och handdekorerat exklusivt för Fired Earth av Sally Bourne. Mångsidig serie med många variationsmöjligheter i alla färgtoner. Mått 10×10 eller 7×15. Fired earth.

Neutrals Glasmosaik. Glasmosaik för badrummet i storlek 30×30. Fired earth.

Köpinformation:

CC Höganäs www.cchoganas.com

Golvabia www.golvabia.se

Fired Earth www.firedearth.se

Tiles of Sweden www.tilesofsweden.com

Kakelspecialisten www.kakelspecialisten.se

Konradssons kakel www.konradssons.com/

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar