Nya heta basturum

Bastun är het! Glasade ytor och trendiga ljusa träslag kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här visas några exempel.

basturum

Det är mycket som händer på bastufronten just nu. Glasade ytor och trendiga ljusa träslag som nordamerikansk al och asp kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här får du tips på nya monteringsfärdiga basturum – och dörrar som förnyar din gamla bastu.

Bastubad är en lisa för själen men minst lika bra för kroppen. När du bastar vidgas porerna så att avfallsprodukter kan passera och blodcirkulationen förbättras. Dessutom mjukas musklerna upp eftersom svetten transporterar bort mjölksyra. Bastun har sina rötter i Skandinavien och dess historia kan spåras minst 1 000 år tillbaka i Sverige och Finland. Under århundraden har bastubadandet brett ut sig över jorden som ett sätt att rena sig, koppla av och umgås.

Dagens basturum har mycket litet gemensamt med de celliknande instängda rum som de flesta av oss kanske är vana vid från förr. Nu släpper man in ljus genom glasväggar och glasdörrar, satsar på form och design och stämningsfull infälld belysning. Här är några exempel.

Lagom för två är den triangelformade hörnbastun SuperWide. De generösa glasytorna av härdat säkerhetsglas är infattade i kraftiga karmar av al. Invändigt är rummet klätt med blond asppanel. Lavarna i cederträ är korsade och ger gott och väl plats åt två personer. Infälld belysning ger ett intimt och välkomnande sken.
Storlek 195 x 195 cm, utvändig takhöjd 200 cm. Från Tylö. Pris: Cirka 32 000 kronor.

Skärgårdskänsla får du med Vena som har helglasdörrar av härdat säkerhetsglas och fönster av båtmodell. Utsidorna är av vattentåligt laminat som du kan välja i kulörerna grön, röd, blå, gul, grå eller vit. Insidorna är i kvistfri furupanel och inredning av det afrikanska träslaget abachi. Levereras med anatomiskt ryggstöd, aggregatskydd och stämningsfull belysning placerad under lavarna. Kan även förses med infälld stjärnhimmel eller färgterapi-belysning. För hörnmontage.
Pris cirka 49 000, Exacta.

Lyx i vardagen blir det med hörnbastun SpaceVision med sitt välvda glashörn. Här har man använt tre olika träslag, asp på insidan och nordamerikansk al utvändigt. Ryggstöd, bastulavar och dekorraster är av abachi. Takfrisen har infällda downlights och alla glasytor är av härdat säkerhetsglas. Pris cirka 44 000 kronor, Tylö.

För sköna dofter i bastun, prova att använda essenser av olika slag som du droppar i det vatten som du slår på de heta stenarna. Eukalyptus och mynta är exempel på dofter som anses hälsosamma och som ger en fräsch doft i bastun.

En ny dörr ger din gamla bastu en rejäl ansiktslyftning, utan att det kostar så mycket. Med glas i dörren känns bastun genast både större och modernare.

Nästan helt i glas är dörren Bastu Exklusiv från finska Viitapuu Oy. Dörren har furupanel på in- och utsida, vändbar hängning och är försedd med rullås. Glaset är av härdat brons. Pris cirka 2 750 kronor.

Lite mer begränsad insyn blir det med dörren Bastu Lyx. Också den har furupanel på båda sidor och infattning av härdat bronsglas. Vändbar hängning samt rullås. Tillverkare är finska Viitapuu Oy och priset cirka 3 200 kronor.

Barnsäker, men ändå exklusiv är den välvda dörren, DGV 30, från Tylö. Den kan monteras höger- eller vänsterhängd och har en flerskiktlimmad träkarm samt två dörrhandtag. Dessutom har den ett barnsäkert magnetlås. Pris cirka 5 000 kronor.

Köpinformation:

Exacta Sweden AB
Telefon: 016-13 70 00

Tylö AB
Telefon: 035-10 00 80

Viitapuu OY/Diplomatdörrar Sverige AB
Telefon 021-80 56 80

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar