Just när det gäller inredning av små ytor så krävs det där extra tänket. Goda råd är att hålla ihop färg och form så att intrycken lugnar ner sig, men sen måste man också vara praktisk. Vad ska man få plats med och vilken plats är bäst att placera det på. En arkitekt är utbildad för att tänka på detta så har man svårt är det oftast väl värt pengarna att ta hjälp utifrån.
– Men i badrummet var det inte alls svårt att rita in hur vi ville ha det, säger Bettina. Allt fann sin plats ganska så självklart. Tvättstället skulle vara vid fönstret så att vi fick in det fina naturliga ljuset. I den mörkaste hörnan fick duschen placeras.
Det är inte alls något speciellt märkvärdigt badrum. Men det är verkligen praktiskt och mycket fint. Och så mycket renare och trevligare än det gamla badrummmet där porslinet gick i den där gula tonen som var populär på 60-talet.
Ytan är på 2,5 x 2 kvadratmeter, så badkaret valdes bort, det var inget snack om den saken – det skulle verkligen inte få plats. Istället såg man till att få en snygg rund dusch på plats.
– Det är ändå duscha som man gör oftast, säger Bettina. Så egentligen saknar vi faktiskt inte badkar, däremot njuter jag enormt av att ha ett fräscht och härligt badrum med en bra dusch. Vår dröm var att få ett funktionellt badrum med en vacker och klassisk design och det har vi också fått.
Eftersom tvättstället är placerat under fönstret och på så vis får ett vackert naturligt ljus så var ju frågan – var skulle spegeln vara? Nu finns den ovanför wc:n, ett litet annorlunda ställe men det fungerar utmärkt enligt Bettina. För så är det i det lilla badrummet: små finurliga lösningar ger det bästa resultatet.
Bettinas bästa tips för små badrum!
1. Lätt att rengöra. Vi valde enbart vägghängda möbler plus toalett så det skulle vara enkelt att städa eftersom hela golvet är fritt. Dessutom är toalettstolen en click off, det vill säga den är mycket enkel att ta av och rengöra. Allt porslin har en speciell ytbehandling som gör den lätt att göra ren.
2. Besök showrooms! Vi besökte många olika badrumstillverkares showroom innan vi bestämde oss. Dels för att hitta de rätta möblerna men också för att det ger annan inspiration ifråga om färger och material.
3. Rita själv. Jag ritade upp badrummet, sen klippte jag ut bilder på de olika möblerna vi ville ha, sen höll jag på och pusslade runt. Fast egentligen var det inte så svårt. Hos oss var nästan all placering given från början eftersom badrummet är litet.
4. Tänk på förvaringen. Har man barn så behövs förvaring! Vi löste det dels med förvaring under tvättstället men vi satte också ett vägghängt skåp vid dörren. I dessa ryms det som behövs för oss. Om man inte har tillräckligt med förvaring så står allt framma och det blir rörigt på en gång!
5. Hållbart. Tänk på att ett badrum ska hålla i många år. Det är inget man ska tröttna på och helst vill man av ekonomiska skäl inte heller göra om det för ofta. Bettina och Brian valde till exempel den speciella ytbehandlingen på allt porslin även med tanke på att det skulle vara snyggt och behålla värdet vid en eventuell försäljning av huset i framtiden.
Köpinformation:
Unidrain www.unidrian.se
Lexington www.lexingtoncompany.com
Himla www.himla.se
Villeroy and Bosch www.villeroy-boch.com
Dronbracht www.dornbracht.com