Bygg en nisch i badrummet!

En inbyggd hylla klädd i kakel eller mosaik är både en fräsch inredningsdetalj och en praktisk avställningsplats. Passa på när du renoverar badrummet eller bygg en i efterhand!


En exklusiv badrumshylla gör badrummet. Foto: Magnus Selander,

Kaklade hyllor eller kaklade konstruktioner med glashyllor är utmärkta i fuktiga utrymmen. Om du ska renovera badrummet och bestämmer dig för att bygga en nischhylla i kakel eller mosaik, är det viktigt att kaklet sätts fast på ett ”dött” material och inte något trämaterial.

Hyllplanen kan du göra av glas som du monterar med hyllbärare, lämpligen skruvöglor som skruvas i pluggar i sidorna. Glöm inte att täta med silikon i skruvhålen. Glas kan du beställa av glasmästaren.

Hyllplan som ska kläs med kakel, t.ex. plywood eller mdf ska sedan kläs med gips och fuktspärras innan hyllan kaklas. Tänk på att välja en träskiva som är tillräckligt tjock så att inte hyllan sviktar när du ställer saker på den.

När hela badrummet byggs eller byggs om

Bygg nischhyllan på samma gång som övriga väggar byggs i badrummet. Hela hyllkonstruktionen ska ha samma tätskikt som resten av badrummet. Använd reglar som ger den bredd som du vill ha på sidorna och på hyllplanen (om dessa inte ska vara av glas), till exempel 44 x 33 millimeter.

Tänk på att gipsskivor bygger 13 millimeter på varje sida. Avståndet mellan reglarna (centrumavståndet) bör inte vara mer än 450 millimeter, för att skapa stabilitet. Ska nischhyllan kläs i mosaik, kan det vara bra att utgå från bitarnas storlek. På sätt slipper du dela mosaikbitarna och slutresultatet blir mycket snyggare.

När hyllan är byggd och har den form som önskas sätter man fiberremsor på alla hörn och målar på tätskiktet innan man kaklar.

Täta nischen med silikon så fukt inte  tränger in i väggen. Använd badrumssilikon som innehåller anti-mögelmedel. Illustration Ulrika Carlsson.

Ny hylla i ett färdigt badrum

Man behöver inte vänta på att hela badrummet ska rivas för att få en hylla i mosaik. Det går alldeles utmärkt att bygga en i ett redan färdigt badrum. Det viktiga är dock att skydda tätskiktet.

Hål måste borras i väggen för att fästa reglarna – det är viktigt att dessa skruvhål tätas med silikon. När den nya hyllkonstruktionen är färdig måste den också målas med ett tätskikt, innan kaklet eller mosaiken sätts fast. Även skarvarna mellan den nya hyllan och de befintliga väggarna måste tätas med silikon. 

• Vill du bygga en nisch med runda former kan du såga ut formen i plywood, men tänk på att skruva fast gips utanpå plywooden innan du kaklar. Gips kan böjas till en viss gräns…

• Det finns även en speciell byggskiva (Lux Elements) på marknaden som man kan kakla på direkt och som kan böjas.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar