Lutning på avloppsrör – det här gäller

Avlopp är något man inte reflekterar över förrän det blir stopp i det. Här går vi igenom allt om den viktiga lutningen på avloppsrören.

Avlopp dusch

Avlopp är något man inte reflekterar över förrän det blir stopp i det. Genom att vara noggrann vid installation och följa de regler och riktlinjer som finns, så minskar sannolikheten att det blir problem med avloppet längre fram. 

När man ska installera avloppsrör så är lutningen på rören en viktig faktor att ta hänsyn till. Lutningen, eller fallhöjden, påverkar hur effektivt avloppsvattnet transporteras bort från huset och ut till avloppssystemet. Här går vi igenom vilken lutning ett avloppsrör måste ha och vad du bör tänka på vid installation.

Innan du sätter igång

Ofta krävs det en bygganmälan för att dra nytt avlopp. Kolla vad som gäller i din kommun innan du installerar ditt nya avlopp. 

Allt vatten från toalett, handfat, diskmaskin med mera samlas i en avloppsstamledning och förs sedan ut i det gemensamma avloppssystemet. Oavsett om du har kommunalt- eller enskilt avlopp så ställs samma krav på systemet. 

Läs också: Så gör du en propplösare – allt du behöver är bakpulver

Dimension på rören

Dimensionen på rören bestäms av vilken funktion röret har. Avloppsstamledningen bör bestå av ett plaströr som har dimensionen 110 mm. Rören läggs under golvet i grenar till alla ställen som ska vara anslutna till avloppet. Rekommendationen är att toaletter ska anslutas med 110 mm rör hela vägen, medan mindre rör kan användas för handfat och golvbrunnar. Där rekommenderas dimensionen 75 mm.

Varför är lutningen på avloppsrör viktig?

Lutningen på avloppsrör är viktig för att säkerställa att avloppsvattnet transporteras bort från huset på ett effektivt sätt. Om lutningen är för liten kan avloppsvattnet stanna kvar i röret, vilket kan leda till stillastående vatten eller proppar. I värsta fall kan det leda till att det blir helt stopp i röret. Avloppsrör inomhus ska ha ett fall på minst 1 cm per meter i hela sin längd, och det gäller även alla lokala rördelar. 

Om du har olika dimensioner på rören så är det viktigt att tänka på att alltid ansluta ett mindre rör till ett större rör, i vattnets riktning. Även det bidrar till ett bättre vattenflöde. I slutet av inomhusavloppet ska en avluftning monteras. Den kan suga in luft utifrån om avloppet skulle behöva spolas. Vid montering av inomhusavlopp används grå rör som skarvas med gummitätande skarvmuffar. 

Se till att använda avloppet korrekt

Tyvärr händer det att saker som inte bör spolas ner i avloppet, spolas ner ändå. Endast mat som passerat kroppen och toalettpapper bör spolas ner i toaletten. Visst du till exempel att hushållspapper kan orsaka stopp i avloppet? Hushållspapper är nämligen inte tillverkat för att kunna lösa upp sig på samma sätt som toalettpapper. 

Rensa vattenlås och silar regelbundet så att inget som inte borde följa med avloppsvattnet ut, gör det. Skulle det mot förmodan ändå bli stopp i avloppet så kan stoppet avhjälpas genom spolning eller med en avloppsrensare. 

Läs också: Så rensar du dina avlopp!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar