Mycket bad på liten yta

Ångbastu, dusch och gästtoalett. Med smarta lösningar och roliga vinklar har familjen Nilsson lyckats skapa ett litet och funktionellt badrum med mycket karaktär.


Välkommen in i en svartvit badrumsdröm. På knappa tre kvadratmeter har familjen lyckats få in all funktion man kan önska i hemmets kombinerade gästtoalett och badrum. Här finns en rejäl dusch med inbyggd ångbastu, ljusspel, radio och cd-spelare, toalett som matchar det svartvita kaklet och golvvärme. Dessutom ett rostfritt handfat med gott om förvaring i skåpet under samt matchande spegelskåp med inbyggd belysning.

När Lena och Lars-Göran Nilsson flyttade in i sin souterrängvilla för tre år sedan var det totalrenovering som gällde. Väggar flyttades, kök och badrum revs ut och nya golv kom på plats. Gästtoaletten på bottenvåningen var inget undantag. Men istället för den minimala toalett som de förra ägarna hade ville familjen ha ett mer funktionellt rum med alla bekvämligheter, som skulle fungera både som gästtoalett och badrum åt tonårsdottern Annika. Minst sagt en utmaning med en yta på bara 2,5 kvadratmeter.

Ändrade planer

Som i de flesta renoveringsprojekt stötte man på patrull till en början och fick frångå de ursprungliga planerna. För att utnyttja ytan maximalt hade familjen bestämt sig för en lösning där toalettstolen skulle placeras i ett utrymme med snedtak under trappan till övervåningen, som gick vid sidan om rummet.

– Då visade det sig att den vägg vi skulle riva var bärande och vi fick tänka om. Vi valde istället att flytta väggen mittemot, mot tvättstugan och på det viset vinna en halvmeter i golvyta, berättar Lars- Göran.

En lösning som skulle visa sig både praktisk och estetiskt tilltalande. Nu hamnade toalettstolen istället vinklad i hörnet mellan handfatsväggen och duschväggen. En placering som utnyttjar rummets yta fullt ut och ger gott om svängrum för benen, men som också bidrar till rummets karaktär.

– Toalettstolen var så ny och fräsch att vi beslöt oss för att återanvända den men köpte en ny, svart sits som matchar rummets övriga färger, säger Lena.


Före renoveringen. För att få rum med alla bekvämligheter flyttades väggen till höger in mot tvättstugan. Även toaletten och handfatets placering flyttades. Det innebar att man fick bila upp golvet, flytta avloppet och lägga om rören, men också att man fick någon kvadratmeter extra i golvyta.


Kladdfritt. Handfatet i rostfritt stål har en inbyggd tvålpump som sparar yta på handfatskanten samtidigt som man slipper kladdiga tvålrester. Praktiskt och snyggt!

Ljusinsläpp via dörren

I ett badrum, som efter väggflytten mätte 2,93 kvadratmeter, gäller det att hushålla med utrymmet. Därför var radiatorer uteslutna. Istället installerades golvvärme, med separat termostat så man kan reglera värmen efter årstiden. Rummet saknar fönster och färgsättningen, som är ett resultat av dotter Annikas önskemål, med svartvitt och grafitgrått kakel kan kännas som ett djärvt val med risk för att rummet blir mörkt. Men det har man vägt upp både med inbyggda halogenspottar i badrumsskåpet och belysning i duschen, men även genom att byta ut dörren mot en dörr med ett runt fönster med frostat glas.

– Jag hade länge velat ha en dörr med sådant fönster. Det ger rummet ljusinsläpp och är dessutom snyggt, säger Lars-Göran.

Dusch och ångbastu i ett

När familjen letade ny bostad närde de alla en dröm om att hitta ett hus med bastu. Men ytan i det nya huset tillät inte detta. Istället blev lösningen en steamer, eller ångdusch, en dusch och ångbastu i ett. Här kan man välja mellan en masserande dusch eller ett avslappnande ångbad, medan man lyssnar på favoritkanalen i den inbyggda radion. Duschen har både ”ljusterapi”, det vill säga olikfärgat ljus och flera olika, masserande munstycken.

– Vi är jättenöjda med steamern och utnyttjar den titt som tätt. Visserligen är den ganska stor, men den ryms perfekt där inne. Det enda problemet var att vi var tvungna att bygga den på plats eftersom den inte gick in genom dörren, säger Lars-Göran.

Handfatet hittade Lena på Höganäshuset och föll för den moderna designen, den inbyggda tvålpumpen och det praktiska vägghängda skåpet under, som både slukar handdukar och underlättar städningen. Hon hade sneglat på ett annat handfat i glas men det var både för stort och saknade underskåp.

– I ett så här litet utrymme gäller det att utnyttja varje centimeter smart. Skåpet, med sin rundade form gör också att man vinner yta. Jag är väldigt nöjd att vi lyckades få in så många funktioner på dessa få kvadratmetrar, säger Lena.


Städsmart. Det svarta skåpet under handfatet är vägghängt vilket underlättar städningen. Den rundade formen spar yta och ger ett mjukt intryck. I spegeln skymtar dörren med det runda, blästrade fönstret som både släpper in ljus och sätter sin prägel på utseendet. Allt i vitt och svart med färgklickar i form av handdukar från Himla och ljuslyckta från Indiska.

Dusch + bastukombo. Duschen fungerar både som en ångbastu och vanlig dusch med sina pulserande munstycken och takdusch. Den som duschar kan välja att sitta eller stå efter behag och lyssna på den inby Toalettens vinklade placering ger rummet karaktär samtidigt som det utnyttjar ytan maximalt och ger svängrum för benen. Det schackrutiga golvet, dotter Annikas val, matchar väggens kakel och den svarta toalettsitsen.

Fakta

Största utmaningen: Att få in den stora ångduschen i det lilla utrymmet. Platsbygge blev lösningen.
Största överraskningen: Att den vägg vi först tänkt riva var bärande, så vi fick tänka om och flytta en annan vägg istället. Det bidrog till att vi fick lägga om rör och avlopp och bila upp golvet.
Mest nöjd med: Att vi fick plats med så många funktioner på så liten yta utan att det känns trångt. Och att vi slapp göra avkall på något.
Bäst återvinning: Att vi kunde använda den gamla toalettstolen och bara byta ut sitsen.

Köpinformation

Duschkabin, Westerbergs (en Jubileumsmodell från år 2006, men liknande modeller finns än idag)
Badrumsskåp med inbyggd belysning samt handfat och kommod, Temal, modell Ronja
Kakel och klinker, Centro
Dörr med runt fönster, Kilsgaard
Toalettpappershållare, IKEA
Papperskorg, IKEA
Handdukshållare, Ekesiöö
Handdukshylla, IKEA
Handdukar, Himla
Ljushållare, Indiska
Hjärta, privat

Hos Prisjakt kan du jämföra duschkabiner och mycket mer.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar