Så målar du badrummet

Fräscha upp badrummet med färg? Visst funkar det! Men var noggrann med att rengöra underlaget först, följ anvisningarna och använd bara produkter från ett och samma system.


Ett fräscht badrum måste inte bestå av kakel och klinker. Med ny färg kan badrummet förvandlas till ett härligt hemmaspa och en avkopplande oas att varva ner i. Och visst får du göra jobbet själv, men var noga med att följa anvisningarna och slarva inte med grundarbetet.

Ta reda på underlag

Innan du börjar måste du ta reda på vad du har för underlag på väggarna. Sitter det gamla kakelplattor eller en plastmatta fungerar det inte att måla rakt på. Har du däremot väggar som är målade sedan tidigare kan du absolut måla om dem.

Läs mer: Tänk på det här när du köper ny dusch

Håll dig till samma produkter

Färgfabrikanterna har i dag mängder med olika kulörer att välja mellan i sina våtrumssystem. Du kan välja att måla hela eller delar av badrummet. Den modige kanske blandar ett par olika kulörer för ett ännu härligare resultat. Men, blanda däremot aldrig färg och produkter från två olika våtrumssystem. Var konsekvent och välj spackel, väv, fog, grundfärg och täckfärg från en och samma tillverkare. Annars finns det inga garantier för ett bra och hållbart resultat.

Även från försäkringssynpunkt är det viktigt att hålla sig till ett system och måla enligt konstens alla regler. Skulle det uppstå en vattenskada i badrummet måste du kunna bevisa för försäkringsbolaget att måleriarbetet är yrkesmässigt utfört enligt branschreglerna.

– Dessutom ska alla färgfabrikanter ha en utförandeanvisning, som beskriver hur man använder deras produkter för att få ett godkänt resultat. På MVKs hemsida finns en förteckning över vilka företag som har godkända sådana anvisningar, säger Per Karneke, målerikonsult på Tikkurila Sverige AB där varumärkena Alcro och Beckers ingår.

Läs mer: Allt du behöver veta om badrumsrenovering

Följ ansvisningarna noga

Så måla gärna själv, men var noggrann och följ anvisningarna till punkt och pricka. Var extra noggrann på ställen där det finns risk för fuktskador. Sådana platser är till exempel mellan golv och vägg, vid genomföringar och vid håltagningar.

– Det är alltid vanskligt att ta hål i en badrumsvägg. Men om det måste göras så se till att täta med godkänt material. Använd inte silikon, eftersom det kan mögla och torka. Tänk också på att varje enskilt system har sitt eget tätningsmaterial som står angivet i utförandeanvisningen. Och undvik alltid att ta hål i tätskiktet i direkt duschmiljö, säger Per Karneke.

Dokumentera arbetet

Ta bilder! 
Under resans gång är det bra om du dokumenterar arbetet, dels med fotografier, dels genom att fylla i branschens formulär för egenkontroll, som du kan ladda ner från nätet.

– Jag rekommenderar att ta bilder vid varje enskild behandling för att kunna bevisa att man har gjort rätt om det skulle behövas i framtiden, säger Vi i Villas måleriexpert Ken Kennard.

Läs mer: 5 frågor och svar om att montera golvbrunnar

Så här gör du:

Börja med att tvätta rent väggar och tak ordentligt med ett specialtvättmedel som tar bort alla kalk- och tvålrester i duschen och runt badkaret. Annars är risken stor att färgen inte fäster.

Spackla sedan ytan med speciellt våtrumsspackel. Därefter ska glasfiberväv för våtrum upp på väggen. Den sätts i grundfärgen, vått i vått, så att den blir inkapslad och bildar ett slitstarkt skikt.

När väven är uppe och torr målar du med toppfärg, minst två gånger. Taket behöver däremot ingen väv, där räcker det med primer och två lager täckfärg. Använd gärna handskar och täck golvet väl, för våtrumsfärg är extremt svår att få bort när den har torkat.

Tejpa med gul eller blå maskeringstejp mot golvmattan och ta bort innan färgen torkar. Tejpa om inför nästa strykning, fast två millimeter längre ner. Då bildas en liten ”trappa” som gör skarven helt tät.

Planera jobbet väl och se till att ha alla produkter hemma. Och tänk på att det går fortare och är enklare att montera ner ett handfat eller en toalettstol än att försöka måla runtom dem.

Hos Prisjakt kan du jämföra priser och badrumsprodukter. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar