Sol, vind och vatten – på vinden

De två saker som är viktigare än allt annat när du ska planera ett nytt badrum är funktion och bekvämlighet.


I badrummet ska du kunna njuta, slappna av och skämma bort dig själv samtidigt som det ska vara ett praktiskt och tåligt rum. Familjens badrum är tillsammans med köket det rum som nyttjas mest och därför måste tåla mycket hårt slitage. Är man dessutom många behövs rejält med utrymme och gott om smart förvaring.

I detta rymliga badrum för hela familjen samsas dessa krav på ett utmärkt sätt med sina stora hela ytor, sin goda planering och tåliga, gedigna material.

Med vitt i tak, väggar och golv har rummet en ljus och luftig känsla. Den blå färgen tillsammans med allt det vita för tankarna till Grekland och ljuvligt salta dopp i Medelhavet.

Badrummet är inrett med klassiska material som mosaik och klinker vilket ger en känsla av lyxig tidlöshet samtidigt som de är slitstarka och gör badrummet både lättstädat och barnvänligt.

Som vattenblänk. En halv vägg av glasbetong skärmar av mot tvättmaskin och torktumlare. Toaletten är skymd bakom tvättpelaren vilket ger en skyddad vrå för den som glömde att låsa. Tänk på att även små barn kan vilja vara ifred.
Här finns smarta och väl tilltagna förvaringsutrymmen.
Under det dubbla handfatet ryms extra toapappersrullar och personliga korgar som gör att rummet lätt kan rensas på onödiga saker. Garderober med trådbackar för handdukar står alldeles innanför dörren.

Inbyggt badkar
Varje kvadratcentimeter golvyta har tagits till vara maximalt genom att badkaret skjutits in så långt det går mot ytterväggen. Den breda och höga takkupan gör det möjligt eftersom den ger ordentligt med luft vid badkarets mitt trots att takhöjden är låg vid både fot- och huvudände. Det inbyggda badkarets sidor fyller rummets hela kortsida vilket ger rejält med plats på badkarskanten för korgar med badankor, simpuffar och andra vattenleksaker. Badkaret är rejält tilltaget och rymmer två vuxna eller tre barn. Det är något speciellt med fönster i badrummet och alldeles extra härligt att som här att ha fönstret invid badkaret. Tänk så skönt att ligga i ett varmt väldoftande bad och se ut över löven som vajar i träden.

Under morgonrusningen före skola och jobb underlättar det att ha dubbla handfat. Den stora handfatsbänken med stenskiva rymmer allt som hör badrummet till, som schampo, smink, mediciner, badleksaker, toarullar och rengöringsartiklar. I skåpet har också varje familjemedlem en egen korg med sina personliga saker som är lätt att ta fram och ställa undan efter sig. Klinkerplattorna på golvet är 10×10 centimeter vilket minimerar risken för halka eftersom du hela tiden kliver på minst en fog.

En annan praktisk detalj är den vägghängda toaletten vilken gör golvet lättare att hålla rent.

Närheten till sovrummen gör det praktiskt med tvätt och torkmöjligheterna i den inbyggda tvättpelaren bakom glasbetongväggen. När årstiden tillåter är det lätt att gå ut och hänga tvätt.

Den genomtänkta planeringen och rena färgsättningen gör att badrummet enkelt kan byta karaktär från vild lekplats till vilsamt spa. Här kan du njuta av ett långt varmt bad eller en uppfriskande dusch. När kvällen kommer tänds de (i snedtaket) infällda halogenspottarna som dimmas ner och gör kvällsbadet stämningsfullt.


Bli osynlig.
Ett insynsskydd av frostad plast är lätt att göra själv. I färghandeln finns självhäftande plast som metervara. Mät ditt fönster och klipp sedan med stöd av de markerade linjerna på skyddspappret. Spraya fönstret lätt med diskmedelsvatten så att plasten inte fäster alltför snabbt. Lossa sedan pappret i ena änden av plasten, måtta in, fäst vid glaset och dra sedan bort mer papper lite i taget samtidigt som du slätar ut plasten över glasytan.
Stentufft.
Handfatsbänken som har slagtålig stenskiva, dubbla handfat och rymliga förvaringsutrymmen under är praktisk för den stora familjen. Den stora måttbeställda spegeln ovanför bänken täcker hela väggen och gör att badrummet känns både större och ljusare.

Tips

Den vägghängda toaletten gör det lätt att hålla rent!

Bonus

Genomtänkt planering och bra färgsättning gör att badrummet kan växla mellan spa och familjebadrum.

Bäst

Badkaret vid fönstret och ljuset i badrummet!

Köpinformation

Kakelspecialisten, www.kakelspecialisten.se
Höganäs, www.cchoganas.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar