Ledare: Rör inte mitt varmvatten

Gärna torrdass och stearinljus – men....


En gång frågade jag min farfar om vilken period under nittonhundratalet han hade gillat bäst. Han svarade: 50-talet. För då kom alla moderniteter väldigt många människor till godo, tyckte han. Det var vattenklosetter, spisar, ugnar, elektricitet, hushållsassistenter och diskmaskiner och tvättmaskiner. Och bilar. Livet blev bekvämt på ett sätt det aldrig varit tidigare.

Jag brukar tänka på det där ibland. Faktiskt varje morgon när jag står i duschen. Att av alla bekvämligheter som det innebär att leva under 2010-talet i Sverige idag så är jag mest tacksam för att jag har varmt vatten när jag vrider på kranen. Laga mat på vedspis, lysa upp med stearinljus, gå på dass – allt det skulle vara helt överkomligt i längre perioder, men förfärligt vore det att leva med enbart kallvatten. Och man märker snabbt vilken tungviktare i vardagen varmvattnet fortfarande är i ett hem, när det någon gång tillfälligt tar slut. Det blir, åtminstone i mitt hem, väldigt dålig stämning.  För att uttrycka det milt. (Nästan lika dålig stämning som när internet inte fungerar – och då förstår ni…)

I det här numret tipsar vi bland mycket annat om hur man kan snåla med varmvattnet. Läs hur du kan göra om ditt fula badrum till ett nytt fräscht, snålt och säkert. Eller vinn ett helt  nytt. Kolla vår maffiga tävling på sidan 25. Lycka till!

Camilla Von Otter
Chefredaktör

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar