Köpa ny dusch – skönare dusch

De flesta av oss duschar ofta. För att komma igång på morgonen, få styr på sovplatt hår, för att få upp värmen eller bara för att slappna av och rensa huvudet – skälen till att ta en dusch är inte alltid bara att bli ren. I rätt miljö blir duschstunden extra njutbar.

För dig som funderar på ny eller förnyad dusch öppnar sig en oändlig mängd valmöjligheter. Skärmvägg, duschkabin eller duschhörna? Ska den vara pentagonal, assymetrisk eller rundad? En enkel skärmvägg eller kabin med speglar, radio, fotmassage och ångaggregat? Nu finns också möjligheten att duscha två på samma gång, utan att för den sakens skull behöva bygga ännu ett badrum. En rymlig dusch med plats för två är årets nyhet från bland annat Hafa – idealisk för familjen där det köas till duschen.

Kabin eller vägg

Så vad är egentligen skillnaden mellan de olika varianterna? En duschkabin är sluten och har ett eget golv, medan en dusch-vägg skärmar av ett utrymme i badrummet och tillsammans med badrummets väggar och golv bildar själva dusch-utrymmet.

Just att duscha direkt på badrumsgolvet, endast avskärmad av en vägg, är ett fenomen som vi i Sverige är ganska ensamma om.

– I Norge använder man i mycket större utsträckning duschkabiner, medan duschkar är det allra vanligaste alternativet i Europa, berättar Mattias Hermansson, Villeroy & Boch Wellness AB.

Orsaken är rädsla för vattenskada. Med kar eller kabin leds vattnet direkt i golvbrunnen och minskar risken för fuktskador.

Men det går att gardera sig mot vattenskada även om du väljer en öppen dusch-lösning. Det gäller bara att ta hänsyn till badrummets utformning, det vill säga se till att rummet har rätt fall och väggar och golv som uppfyller kraven för tätskikt enligt Boverkets byggregler. Är fallet mot avloppet dåligt passar en dusch med kar bättre än en skärmvägg. Detsamma gäller om badrummet inte är helt fuktsäkert – då kan det vara läge att välja en duschkabin.

Ett råd från branschen till den som står i begrepp att bygga ett helt nytt badrum är därför att välja dusch först och därefter lägga golvet.

Bra med flexibla lösningar

Elisabet Svensson, talesman på Handikappombudsmannen, tycker dessutom man bör tänka på att det är bra om rummet lätt kan ändras, så att man istället för bad kan anordna duschplats.

– Vare sig du behöver ta dig fram med rullstol eller ej, är flexibla lösningar att föredra i allmänhet. Bra att tänka på är därför att välja en dusch som är lätt att förändra.

Är man rörelsehindrad och behöver använda rullstol är exempelvis en duschkabin i allmänhet ett opraktiskt val, eftersom en sådan brukar innebära någon form av höjdskillnad.

– Då är det bättre med en duschhörna där golvet är i samma nivå som golvet i övrigt, säger Elisabet Svensson.

I särklass mest flexibel och klart billigaste varianten är ändå duschdraperiet, som hängs upp på en stång och som skärmar av duschutrymmet vid duschning. Då får barnens badbalja plats när så önskas – eller också skapas här plats för exempelvis tvättorkställningen.

Praktiskt och lättstädat

Annat som är bra att ha i åtanke är att sidorna i kabiner och duschväggar är i allmänhet tillverkade av glas eller plast (styrén), medan profilerna brukar vara av aluminium. Vare sig du väljer väggar av glas eller styrén, se till att de är härdade. Sen är det bara att välja: klarglas, randigt eller kanske rutigt? Bra att komma ihåg är att en duschlösning med färgat eller mönstrat glas kan minska känslan av rymd.

En del duschar är utrustade med så kallade magnetlister i dörrarna – en smart lösning som innebär att dörren sluter helt tätt. På marknaden finns även vändbara gångjärn som gör det möjligt att välja om du vill hänga dörren till höger eller vänster. Ett gångjärn som dessutom är justerbart i alla vinklar betyder att du kan få duschdörren att stanna i ett visst läge – den kan även fällas in mot väggen när den inte används. Och med ett lyftgångjärn kan du öppna dörren både inåt och utåt. Genom att lyftgångjärnet samtidigt höjer dörren lite från golvet när den öppnas behövs här varken profiler eller trösklar, vilket gör badrummet lätt att städa.

För att duschen ska se fin ut och hålla längre gäller det att rengöra den – ofta! Undvik stålull och grova tvättsvampar, liksom lösningsmedel som aceton och liknande. Använd istället ett vanligt allrengöringsmedel och en mjuk trasa eller svamp till såväl glas som aluminiumsprofiler. Genom att tvätta av duschväggarna regelbundet håller du kalkavlagringar borta. Du kan också skrapa duschväggar och golv med en gummiskrapa (som tillhandahålls av del tillverkare) varje gång du duschat.

Och se till att ventilera badrummet ordentligt efter duschen!

Att tänka på innan duschbygget

Hur ska duschplatsen fungera? Är det bara en duschplats eller ska utrymmet fungera även för bad och/eller som tvättstuga?

Tänk praktiskt! Är det lättillgängligt, finns det tillräckligt med utrymme runt omkring? Glöm heller inte golvlutning för vattenavrinningen.

Gör duschplatsen säker. Se till att man inte kan halka, slå i vassa hörn eller liknande. Glöm heller inte elsäkerheten.

Fukt och vattenskador vill man inte ha. Välj rätt material och gör alla installationer med korrekt fuktskydd. Och sist men inte minst – se till att det är lättstädat!

Regler för våtrumsbyggare finns i Boverkets Byggregler BFS 1993:57. Se särskilt avsnitt 3; utformning och tillgänglighet med standardmått och avsnitt 6; hygien, hälsa och miljö.

Källa: Hans-Olof Karlsson Hjorth, Boverket.

Justeringsbar skärmvägg

Duschkabin.

Produktnamn: Skärmvägg
Tillverkare/distributör: Svedbergs, tel 0321-533000, www.svedbergs.se Typ av dusch: Skärmvägg
Material: Profiler i vitlackad aluminium och glas
Storlek (bredd x djup x höjd): 70 cm (finns även i 90 cm), höjd 190 cm. Typ av glas: Härdat frostat glas, finns i klarglas Glastjocklek: 4 mm
Övrigt: Ingen uppgift Konsumentpris: Cirka 1 675 kronor

Rymlig med raka linjer

Duschkabin.

Produktnamn: Igloo Corner
Tillverkare/distributör: Hafa AB, www.hafa.se
Typ av dusch: Duschhörn med två öppningsbara dörrar
Material: Glas och lister i satinborstad aluminium
Storlek (bredd x djup x höjd): Finns i storlek-arna 70 alternativt 80, 90 och 100 cm, höjd 200 cm
Typ av glas: Klart eller svartsotat härdat säkerhetsglas.
Glastjocklek: 6 mm
Övrigt: Saknar tröskel. Magnetstängning gör att dörrarna sluter helt tätt. Dörrarna öppningsbara utåt och inåt. Lyftgångjärn lyfter dörren 3 mm vid öppning och stängning.
Konsumentpris: Från cirka 4 795 kronor

Halvrund duschhörna

Duschkabin.

Produktnamn: Basic Dusch ”Helena”
Tillverkare/distributör: Dansani, 026-14 14 21 (från 051101 nytt telnr: 035-15 76 21), www.dansani.se
Typ av dusch: Halvrund duschhörna
Material: Glas/aluminium
Storlek (bredd x djup x höjd): 90 x 90/190 cm
Typ av glas: Härdat klart glas
Glastjocklek: 6 mm
Övrigt: Ingen uppgift
Konsumentpris: Cirka 4 895 kronor (kampanjpris till och med 051130, ordinarie pris 5 995 kronor)

Pentagonal duschvägg

Duschkabin.

Produktnamn: Ifö Solid SVP duschvägg Tillverkare/distributör: Ifö Sanitär AB,www.ifo.se
Typ av dusch: Duschhörna i pentagonalt utförande
Material: Naturanodiserade alternativt vitlackerade aluminiumprofiler.
Storlek (bredd x djup x höjd): 70 x 90 cm alternativt 90 x 70, 90 x 90, höjd 195 cm.
Typ av glas: Härdat säkerhetsglas i klart, rökfärgat eller screentryckt. Glastjocklek: 4 mm
Övrigt: Lättmonterad. Vippbar skjutdörr för enkel rengöring, försedd med hjul upp- och nedtill. Inbyggd golvsockeltätning som klarar ojämnheter upp till 25 mm samt integrerade tätningslister i väggprofilen. Kan kombineras med flera olika tillbehörsprofiler. Finns i fem utföranden med tre storlekar i varje. Konsumentpris: Från cirka 5 569 – 6 126 kronor

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar