Egen bastu på tomten

Drömmer du om en egen bastustuga på tomten? Eller en mysig bastutunna? Egentligen är det inte så krångligt. Men det finns några viktiga saker du måste tänka på i förväg.


En bastustuga är oftast en vanlig friggebod som kläs med bastupanel invändigt och inreds med bastulavar och belysning, berättar Fredrik Andersson på Tylö.

Om du väljer ett vedeldat bastuaggregat, som är vanligast vid utomhusbastu, och skippar elektrisk belysning behövs ingen el överhuvudtaget. Däremot krävs en skorsten, och då ställs vissa krav (se nedan).

Avlopp är heller inget krav, såvida du inte vill ha möjlighet att duscha i bastun.

– Ofta bygger man vid en angränsande sjö eller brygga. I annat fall får man inreda ett angränsande rum med en dusch, säger Fredrik Andersson.

Detta gäller för:

Elen: Måste enligt lag installeras av behörig elinstallatör. Lamporna (armaturen) ska klara bastumiljön.

– Gå till en välsorterad lamphandel och berätta att du söker lampor till en bastu. Och fundera innan i vilken höjd du vill placera lamporna, råder Fredrik Sjödin, överinspektör på Elsäkerhetsverket.

Om de placeras upp till en meter från golvet och minst en halv meter från bastuaggregatet finns inga särskilda krav på lamporna, förutom att de ska tåla väta. Men placeras lampor högre än en meter eller närmare bastuaggregatet än en halv meter ska armaturen tåla högre temperaturer.

Avloppet: Om du väljer att installera dusch är det miljönämnden i din kommun som avgör vilka krav som ska ställas på din avloppsanläggning. Tänk på att du måste ha miljönämndens tillstånd innan du börjar bygga din anläggning.

Bygglovet: Reglerna är desamma som vid byggande av friggebod på tomten. Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar i omedelbar närhet av bostadshuset. Men hör ändå efter med byggnadsnämnden i din kommun innan du börjar bygga. För även om du inte behöver söka bygglov finns det andra krav i plan- och bygglagen som måste vara uppfyllda, påpekar Boverket. Den sammanlagda byggnads-arean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15 kvm. Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga tre meter. Och om du vill placera din friggebod närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande av berörda grannar.

Om du vill bygga närmare hav, sjö eller vattendrag än 100 meter krävs normalt strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Kontakta byggnadsnämnden för mer information.

Skorstenen: Väljer du ett vedeldat aggregat behöver du en skorsten. För skorsten i friggebod gäller samma installationsregler som i ett bostadshus, det vill säga Boverkets byggregler. Din kommun vill ha en anmälan om skorstensbygget innan du bygger. Kontakta därför alltid kommunen innan du köper aggregat och skorsten.

Ventilationen: Se till att det finns friskluftsintag nere vid golvet. Varm luft ska ventileras ut vid en punkt högt bakom lavarna. Vedeldad bastu funkar bäst med ett luftintag nära eldstaden.

Isolering: Följ leverantörens anvisningar. Se efter hur nära väggen aggregatet får placeras.

Säkerheten: Det ska vara enkelt att ta sig ut från bastun. Ingen får riskera att bli instängd. Placera gärna en brandvarnare utanför dörren. Vedaggregat kräver brandsäkert material på golvet, vid kaminen.

Hos Prisjakt kan du jämföra bastuaggregat och priser.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar