ANNONS FRÅN HORNBACH

5 smarta tips för dig som ska lägga klinker i badrummet

Fräscha upp golv och vägg med klinker. Hornbach guidar dig till hur du fixar snyggaste badrummet i höst. 


Sugen på en förändring i badrummet? Att lägga klinker i badrummet är ett enkelt alternativ för dig som inte vill lägga tid och pengar på en större badrumsrenovering. Hornbach kommer med fem smarta tips när du ska köpa och lägga klinker.

 

1. Mät golvytan

Börja med att mäta upp golvytan så att du köper rätt mängd klinkers. Är väggarna inte kaklade sen tidigare? Då behöver du även sockelplattor. Om det inte finns sockelplattor till det klinker du har valt kan du kapa till sockelplattor av klinkers.

 

2. Kontrollera bränningskoden

Har du valt ut vilken kulör eller mönster du ska ha på din klinker? Kontrollera att bränningskoden är samma på alla paket för att se till att alla plattor är i samma nyans! Här hittar du olika klinkers till ditt badrum.

 

3. Välj rätt slitstyrka

Tänk på att det är viktigt att välja klinker anpassade till just badrum. Slitstyrkan mäts i PEI där 5 (V) är det tåligaste. Ska du lägga klinker i badrummet räcker det ofta med 1-2 (I-II). 

PEI I: För mycket lätt slitage. Använd denna slitstyrka till kök- och badrumsväggar. Rekommenderas inte till golv. 

PEI II: För lätt slitage. Använd denna slitstyrka till sovrum- och badrumsgolv.

 

4. Färgtips

Har du valt klinker i naturmaterial? Tänk på att naturmaterial har en individuell struktur och färg. Ett tips är att du blandar granitplattor från olika paket när det är dags att sätta fast klinkern, på så sätt undviker du stora färgskillnader.

 

5. Bra underlag är A och O

Ett bra och slätt underlag är A och O för ett snyggt slutresultat. Se till att underlaget till klinkergolvet är sprickfritt, stabilt och rent. Jämna ut mindre ojämnheter upp till 5 mm med fix, och jämna ut större ojämnheter med utjämningsmassa. 

Mest lästa artiklar