Läsafråga: Jag ska renovera badrummet – vad är det för underlag?

Jag ska renovera mitt badrum och har precis börjat riva kakel. Jag behöver hjälp med att identifiera underlaget och få tips på hur jag ska bearbeta detta för att kunna sätta nytt kakel.


Hej! Jag ska renovera mitt badrum och har precis börjat riva kakel. Jag behöver hjälp med att identifiera underlaget och få tips på hur jag ska bearbeta detta för att kunna sätta nytt kakel.
Hilma

Svar:

Murad vägg som är putsad

Hej Hilma. Du har förmodligen en murad vägg som sedan är putsad. Steg ett blir att riva all puts som sitter löst, även puts som ser okej ut kan ha släppt från underlaget. Knacka för att hitta ytor som är bom, det vill säga har släppt från den murade väggen. Visar det sig att stora ytor sitter dåligt så riv ner alltihop.

Putsa ytorna och följ branschreglerna

Nästa steg är att putsa ytorna igen efter alla konstens regler. Använd så kallade putsbanor för att få lodräta och plana putsväggar, arbetet med tätskiktet och plattsättningen kommer då att vara så mycket enk­­lare och bli så mycket snyggare. Observera att man måste följa gällande branschregler när man bygger badrum, oavsett om man är privatperson eller en kontrakterad hantverkare. Lycka till!

Björn Christiernsson, Vi i Villas snickare

 

Läs också: Guide – allt du behöver veta om att renovera badrummet

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar