Läsafråga: Jag ska renovera badrummet – vad är det för underlag?

Jag ska renovera mitt badrum och har precis börjat riva kakel. Jag behöver hjälp med att identifiera underlaget och få tips på hur jag ska bearbeta detta för att kunna sätta nytt kakel.

Hej! Jag ska renovera mitt badrum och har precis börjat riva kakel. Jag behöver hjälp med att identifiera underlaget och få tips på hur jag ska bearbeta detta för att kunna sätta nytt kakel.
Hilma

Svar:

Murad vägg som är putsad

Hej Hilma. Du har förmodligen en murad vägg som sedan är putsad. Steg ett blir att riva all puts som sitter löst, även puts som ser okej ut kan ha släppt från underlaget. Knacka för att hitta ytor som är bom, det vill säga har släppt från den murade väggen. Visar det sig att stora ytor sitter dåligt så riv ner alltihop.

Putsa ytorna och följ branschreglerna

Nästa steg är att putsa ytorna igen efter alla konstens regler. Använd så kallade putsbanor för att få lodräta och plana putsväggar, arbetet med tätskiktet och plattsättningen kommer då att vara så mycket enk­­lare och bli så mycket snyggare. Observera att man måste följa gällande branschregler när man bygger badrum, oavsett om man är privatperson eller en kontrakterad hantverkare. Lycka till!

Björn Christiernsson, Vi i Villas snickare

 

Läs också: Guide – allt du behöver veta om att renovera badrummet

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar