Rensa avloppet på enkelt sätt

Stopp, otrevlig lukt eller dålig avrinning i avloppet är besvärligt, men ofta ganska enkelt att åtgärda. Här visar vi dig hur du gör, när du ska rensa avloppet.


Förebygg stopp i avloppet

I handfat och diskho beror stopp och dålig lukt ofta på små föremål som till exempel matrester eller tändstickor som fastnat, i dusch och bad är det vanligt att hår och tvålrester klibbat ihop till en äcklig gröt. Ett bra förebyggande tips för duschen är att använda en så kallad ”Hårfälla” en ventil till golvbrunnen där hårstråna lägger sig ovanpå och inte följer med ned i avloppet. Att med jämna mellanrum även hälla en skvätt biologiskt rensningsmedel i alla avloppen är ett bra, och miljövänligt, sätt att hålla avloppen fräscha. 

Rengöring med vaskrensare

Räcker inte den vanliga rengöringen för att få bort stoppet kan du prova en vaskrensare av gummi. Tejpa igen översvämningshålet på hon och tryck fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll sedan tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa upp och ned för att se om proppen lossnar av sugkraften. Om sugproppen inte fastnar ordentligt, släpp in lite vatten under den.

Läs mer: Så förebygger du vattenskador

Rensning med rensband

En bra metod för att komma långt ned i avloppsrören är att använda ett så kallat rensband eller rensspiral. Det är en lång, böjlig stålvajer, ofta med en liten krok eller spiral längst fram, som du matar ned i avloppet tills det tar stopp. Dra sedan vajern fram och tillbaka tills stoppet lösts upp eller du fångat det som fastnat. Med ett rensband kommer du åt bra även i rörböjarna eftersom det är så böjligt.

Mekanisk rengöring

Börja alltid med att skrubba för hand med vanligt rengöringsmedel och borste, gärna så lång som möjligt så att du kommer ordentligt ned i avloppet. Undvik i det längsta att använda frätande kemikalier som propplösare och kaustiksoda, de skadar både plaströr och packningar. Dessutom kan det ge frätskador på hud och ögon. Glöm därför inte att tala om för rörmokaren om du använt frätande lösningar ifall du inte klarar att lösa problemet på egen hand.

I tvättstället och diskhon samlas ofta smuts och småskräp i botten på vattenlåset. Nyare vattenlås av plast är lätta att öppna, det är bara att skruva isär rören. Äldre vattenlås i gjutjärn skruvas oftast bort med skiftnyckel via två skruvar. Glöm inte att ställa en hink under innan du öppnar vattenlåset och se till att det är ordentligt fastskruvat igen efter rengöringen.  

Läs mer: Allt du behöver veta om badrumsrenovering

Husmorstips för stopp i avloppet

Du behöver

1/2 deciliter vinäger 

Bakpulver (ta något mindre än 1/2 deciliter)

Gör så här:

Blanda ingredienserna och häll i avloppet. Spola med kokhett vatten och låt verka en stund!

Hos Prisjakt kan du jämföra priser på handfat och mycket mer.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar