Så blir du kvitt de svåra fläckarna i badrummet!

Trött på din ofräscha toalett, ingrodda kalkfläckar och smutsiga kakelfogar? Här är städproffsens bästa tips för smart städning i badrummet.

toalettfläckar

Kalk vid kranfästet

Gör så här: Linda en trasa eller hushållspapper, indränkt med 12-procentig ättiksprit eller vinäger, nere vid kranfästet. Låt verka i några timmar. Skrubba sedan bort alla kalkrester med en liten borste.

Rostfläckar i duschkabinen

Gör så här: Testa först att hälla på 12-procentig ätttiksprit och låt verka i 30 min. Skrubba sedan bort rosten med en bors­­te och skölj med varmt vatten. Löser det inte problemet så prova med kalk- och rostborttagningsmedel som finns att köpa i byggvaruhus. 

Kolla färgen på smutsen! Är fogarna svarta är det mögel. 

Smutsiga kakelfogar

Spola vatten på fogarna, så att de mättas, innan du har på rengöringsmedel. 

Vanlig smuts kan du bearbeta med en skurborste eller skursvamp (med vit fiberyta som slipar, men inte repar, kaklet) och universalrengörings- eller diskmedel. (Undvik såpa, det ger kaklet en fet beläggning där smutsen fastnar.)

På ingrodd smuts kan du spreja med 1 del vatten och 4 delar ättiksprit, vänta en stund och skrubba med borste. Skölj och torka av.

Ett annat knep för ingrodd smuts är att använda bikarbonat, tipsar Ellinor Sirén på Ekotipset: Gör en pasta av bikarbonat och lite vatten. Applicera på fogarna, vänta 15 min, skrubba och torka av. 

Till svarta mögelfläckar kan du använda ett alkaliskt rengöringsmedel, exempelvis Fila Fuganet, eller starkare svampdödande desinfektionsmedel som Jape Mögel-fri direkt. 

I silikonfogar kan möglet sätta sig djupare och då kan ett surt rengöringsmedel som Klorin vara effektivt. (Undvik dock klorin på cementfogar eftersom de bleks. Använd inte heller sura medel på natursten.)

Läs också: Enkla knepet gör att badrummet doftar gott hela dagen!

Missfärgad toalettskål

Gör så här: Testa städexpert Marléne Erikssons toalettsprej: Blanda 1 dl ättiksprit, 1–2 msk såpa och 4 dl vatten i en sprejflaska. Vattenspola toaletten och skrubba med toalettborsten. Spreja sedan på ättiksblandningen och låt dra i minst 30 min. Strö över bikarbonat och se hur det börjar bubbla. Skrubba sedan ett ordentligt varv till med toalettborsten.

Kalkavlagringar kan sätta igen hålen i duschmunstycket så att vattnet sprutar dåligt eller åt olika håll. 

Igensatt duschmunstycke

Gör så här: Blanda lika delar vatten och ättiksprit i en hink, så mycket att munstycket täcks, och lägg i det i hinken. (Sitter munstycket fast kan du hälla blandningen i en plastpåse, trä över munstycket och säkra med en gummisnodd.) Låt verka i 30 min och borsta rent med en tandborste, tipsar Marléne Eriksson. 

Källor: Boken ”Ren städglädje” av Desirée och Marléne  Eriksson, Ekotipset.se, Kakeldaxgruppen.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar