Så blir du kvitt de svåra fläckarna i badrummet!

Trött på din ofräscha toalett, ingrodda kalkfläckar och smutsiga kakelfogar? Här är städproffsens bästa tips för smart städning i badrummet.
toalettfläckar

Kalk vid kranfästet

Gör så här: Linda en trasa eller hushållspapper, indränkt med 12-procentig ättiksprit eller vinäger, nere vid kranfästet. Låt verka i några timmar. Skrubba sedan bort alla kalkrester med en liten borste.

Rostfläckar i duschkabinen

Gör så här: Testa först att hälla på 12-procentig ätttiksprit och låt verka i 30 min. Skrubba sedan bort rosten med en bors­­te och skölj med varmt vatten. Löser det inte problemet så prova med kalk- och rostborttagningsmedel som finns att köpa i byggvaruhus. 

Kolla färgen på smutsen! Är fogarna svarta är det mögel. 

Smutsiga kakelfogar

Spola vatten på fogarna, så att de mättas, innan du har på rengöringsmedel. 

Vanlig smuts kan du bearbeta med en skurborste eller skursvamp (med vit fiberyta som slipar, men inte repar, kaklet) och universalrengörings- eller diskmedel. (Undvik såpa, det ger kaklet en fet beläggning där smutsen fastnar.)

På ingrodd smuts kan du spreja med 1 del vatten och 4 delar ättiksprit, vänta en stund och skrubba med borste. Skölj och torka av.

Ett annat knep för ingrodd smuts är att använda bikarbonat, tipsar Ellinor Sirén på Ekotipset: Gör en pasta av bikarbonat och lite vatten. Applicera på fogarna, vänta 15 min, skrubba och torka av. 

Till svarta mögelfläckar kan du använda ett alkaliskt rengöringsmedel, exempelvis Fila Fuganet, eller starkare svampdödande desinfektionsmedel som Jape Mögel-fri direkt. 

I silikonfogar kan möglet sätta sig djupare och då kan ett surt rengöringsmedel som Klorin vara effektivt. (Undvik dock klorin på cementfogar eftersom de bleks. Använd inte heller sura medel på natursten.)

Läs också: Enkla knepet gör att badrummet doftar gott hela dagen!

Missfärgad toalettskål

Gör så här: Testa städexpert Marléne Erikssons toalettsprej: Blanda 1 dl ättiksprit, 1–2 msk såpa och 4 dl vatten i en sprejflaska. Vattenspola toaletten och skrubba med toalettborsten. Spreja sedan på ättiksblandningen och låt dra i minst 30 min. Strö över bikarbonat och se hur det börjar bubbla. Skrubba sedan ett ordentligt varv till med toalettborsten.

Kalkavlagringar kan sätta igen hålen i duschmunstycket så att vattnet sprutar dåligt eller åt olika håll. 

Igensatt duschmunstycke

Gör så här: Blanda lika delar vatten och ättiksprit i en hink, så mycket att munstycket täcks, och lägg i det i hinken. (Sitter munstycket fast kan du hälla blandningen i en plastpåse, trä över munstycket och säkra med en gummisnodd.) Låt verka i 30 min och borsta rent med en tandborste, tipsar Marléne Eriksson. 

Källor: Boken ”Ren städglädje” av Desirée och Marléne  Eriksson, Ekotipset.se, Kakeldaxgruppen.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar