Toaletten rinner – vad gör jag?

Kan jag fixa en rinnande toalett själv eller behöver jag ett proffs, undrar en läsare. Läs expertsvaret här.


Hjälp! Toaletten rinner!

Jag har ett rent ut sagt skitjobbigt problem: Min toalett står och rinner. Det känns som om pengarna i princip flödar i väg med vatt- net som försvinner. Kan jag fixa det själv, och hur går jag i så fall till väga? Om inte, vart ska jag vända mig och vad kan det komma att kosta?

Lelle

Svar: Det är alldeles riktigt att pengarna bildligen rinner bort. En läckande toalett kan kosta många tusen per år i vattenför- brukning. En quick fix i väntan på åtgärd är att stänga av den ingående ventilen bakom toalettstolen. Då får man vrida på den för att fylla cisternen igen.

Förr var spolmekanismen i toalettstolar relativt enkel och självförklarande, men så är det inte i dag. I vilken mån det är ett självfix avgörs alltså av hur händig och teknisk du är. Ta först reda på vad du har för märke och modell. De flesta av de stora fabrikaten har beskrivningar på sina hemsidor när det gäller hur man felsöker och vilka reservdelar som finns.

När toaletten rinner beror det i regel på att packningen i bottenventilen är otät och behöver bytas. Det kan också bero på att ventilen som fyller på cisternen inte stänger av. I bästa fall har mekaniken från flottören hakat upp sig. Har du däremot en toalettstol av lågprismärke är det inte säkert att det finns reservdelar att köpa. Då är det irriterande nog enklare att byta hela wc-stolen. Välj i så fall ett välkänt fabrikat så du kan köpa reservdelar i framtiden.

Om du inte längtar jättemycket efter att förkovra dig i vvs-montörens yrke ska kostnaden för att ta hem ett proffs från en vvs-firma för en sådan här sak ligga runt tusenlappen, och rot-avdrag gäller på arbetsdelen.

Roger Nyström

 

Läs också: Så rensar du ditt avlopp! 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar