Guide: Så enkelt byter du toalettstolen

En ny toalettstol kan verkligen få ditt badrum att se mycket fräschare ut. Se här hur du byter ut den gamla.


En gammal och ful wc-stol, som dessutom är full av bruna kalkränder, gör ingen glad. Ett byte är därför ett enkelt, snabbt och effektivt sätt att förvandla och förbättra badrummet. Den nya wc-stolen är dessutom snålspolande och betalar sig snabbt.

Många tror säkert att arbetet är både tungt och besvärligt och eftersom man också måste stänga av vattnet blir det ett jobb för rörmokaren. Men det är ganska lätt att klara av det själv när du vet hur det ska göras. Det är viktigt att golvet tvättas och avfettas ordentligt för att limmet ska få bra fäste och det gäller dessutom att placera stolen exakt i förhållande till avloppsröret.

Här visar Gör det själv hur du själv byter ut en toalettstol i ett badrum med vinylgolv. Till skillnad från den gamla stolen som var fastskruvad monteras den nya med lim. Det är en lösning vi rekommenderar i alla badrum med golvvärme, för då är det ingen risk att du drar ner någon av skruvarna i ett värmerör.

Du behöver:

  • WC-stol
  • Sanitetssilikon
  • Maskeringstejp
  • T-röd

Tips:

Låt silikonet härda. Medan wc- stolen nästan genast limmas fast och sedan står orubbligt, så tar det ett par dagar innan silikonfogen har härdat helt.

 

Förbered för den nya toalettstolen

Vid sidan av de allra flesta wc-stolar finns en ventil där man kan stänga av vattnet. Finns det ingen sådan eller om ventilen har kalkat igen måste du stänga av huvudkranen.

När vattnet har stängts av ska stolen tas bort från golvet och bäras undan. Det klarar du faktiskt själv, men det är en fördel med en medhjälparen för den är lite otymplig. Därefter ska golvet tvättas och avfettas så att kalk, smuts och fett försvinner.

1. De fyra skruvarna som håller toalettstolen är så rostigaatt de inte kan skruvas ut. Eftersom stolen inte ska återanvändas slår vi loss porslin så att skruvarna kan dras med tång eller sågas av.

2. Nu kan wc-stolen tas bort och golvet tvättas.Vi använder T-röd för att få bort både fett och smuts. Avfettningen är extra viktig eftersom den nya stolen ska limmas fast på vinylmattan.

Limma fast stolen – lätt och hållbart

Förr i tiden var det vanligt att man skruvade fast wc-stolen på golvet, men numera säljs många nya stolar utan hål för skruvar och det beror på att moderna lim och stolens tyngd gör att stolen blir stående på klinker, vinyl, linoleum etc.

Eftersom den ska limmas fast är det viktigt att först göra en provuppställning för att se exakt var den ska stå. När limmet hugger finns det ingen chans att justera stolens läge.

1. Toalettstolen var lite för hög för den nya stolen så den sågas av. Den går lätt med en fanersåg. Om stosen är gammal eller om det inte finns någon köper du en ny. Den finns i flera utföranden, bl.a. en justerbar modell.

2. De gamla skruvhålen fylls igen med silikon.Vi använder samma silikon som vi senare ska limma fast stolen med. Det ska vara våtrumssilikon som tål fukt och som innehåller svamp- och algdödande medel.

3. Nu är det dags att göra en provmontering för att se om wc-stolen kan kopplas ihop ordentligt med avloppsröret. När den står perfekt ritar vi hela vägen runt med blyertspenna.

4. Toalettstolen tas bort och vi lägger en sträng silikon hela vägen runt på insidan av blyertsstrecket. Vi håller ett avstånd på några millimetrar.

5. Dags att sätta wc-stolen på plats så exakt som möjligt och precis innanför blyertsstrecket. Silikonlimmet fäster nu på kransen under stolen.

6. Avslutande finish med silikon. Det ska maskeras noga hela vägen runt wc-stolen – också på golvet – och därefter läggs en cirka 5 mm bred sträng. Överflödig silikon dras bort med silikonbricka och slutligen tas maskeringstejpen bort.

Klart! Nu står den nya wc-stolen på plats och vilket lyft för hela badrummet!

 

Hos Prisjakt kan du jämföra toalettstolar och priser. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar