Vägghängd wc – välstädat och vackert

I Danmark och Tyskland hänger alla wc-stolar och handfat på väggen. Än har trenden inte riktigt slagit igenom i Sverige, men den verkar vara på väg.

vägghängd toa


Lätt att göra rent, sparsmakat och snyggt är badrummet med vägghängt sanitetsporslin. Här med tvättställ Nordic 2500, pris cirka 800 kr med tvättställsblandare ND 40 med förkromad sidodusch och väggfäste cirka 1 800 kr. Vattenlås från Dornbracht, cirka 2 500 kr. Vägghängd wc, modell 2320 med hård sits, cirka 5 500 kr. Allt från Gustavsberg.

Ett badrum som är inrett med vägghängd wc-stol, handfat och förvaringsutrymmen upplever många som vackert och estetiskt. Fula rördragningar och den klumpiga wc-tanken göms i väggen, rummet känns fräscht och modernt. Dessutom blir det lättare att hålla rent. 

– Majoriteten av svenskarna köper fortfarande en traditionell wc-stol av golvmodell, berättar Stefan Ljung, produktchef på Gustavsberg. Men intresset för de vägghängda modellerna ökar så sakteliga. När det gäller handfat med anslutning i väggen, syns tydligt ett starkt stegrat intresse hos konsumenterna. Handfatet är detsamma men rördragningen är en annan.


Vägghängd wc-stol, “Cera 3875” Ifö, med inbyggd cistern, wc-modul för inbyggnad samt beröringsfri sensorstyrning. Pris totalt cirka 6 000 kronor.

Wc dubbelt så dyr

Snyggt och hygieniskt, javisst, men smakar det så kostar det. Rent generellt kan man säga att en vägghängd wc med ett högvärdigt inbyggnadssystem kostar ungefär dubbelt så mycket som en traditionell golvmodell. Det beror på att produkten är något dyrare samt att den tar längre tid för vvs-montören att installera. Men om du ändå håller på och helrenoverar badrummet, eller bygger ett helt nytt, blir det ändå en ganska liten del av den totala kostnaden.

Eftersom wc med dolt avlopp i väggen fortfarande är relativt nytt i Sverige, bör du förvissa dig om att den installatör du anlitar har tillräcklig kunskap och erfarenhet.

– Jag avråder från att montera en vägghängd wc eller ett dito handfat på egen hand, säger Stefan Ljung. Som alltid i våtutrymmen är det oerhört viktigt att tätskiktet görs på rätt sätt.

Och detta är ett råd man ska ta till sig. Uppstår det fuktproblem i framtiden är försäkringsbolagen stenhårda på att tätskiktet ska vara korrekt utfört. Likaså är det betydligt svårare att rätta till eventuella fel när rör och avlopp är inbyggda i väggen.


Även torktumlare finns för montering på vägg. Liten och smidig, men ändå med en kapacitet på 3,4 kilo är EDC3150 från Electrolux. Pris cirka 4 700 kronor.

Ska klara svenska normer

En fördel med att hänga wc-stolen på väggen är att det går att bestämma sitthöjden själv. Om alla i familjen till exempel är väldigt långa, kan man gott placera stolen några centimeter högre upp.

– Men då är det viktigt att spolkraften anpassas därefter, påminner Stefan Ljung. Om en s.k. standardfixtur med tank används ska en duktig montör inte ha några problem med att justera detta.En vanlig wc av golvmodell är däremot förinställd för perfekt spolning, den behöver sällan justeras.

Just när det gäller urspolning kan det finnas en liten nackdel med de väggmonterade modellerna. Alla wc-stolar testade enligt det samnordiska Nordtest, ska fungera bra, men det är inte ovanligt att det går åt lite mer vatten.

– Eftersom den här typen av wc är vanlig på kontinenten finns ett större utbud av modeller tillverkade utomlands. Förvissa dig om att den wc du väljer är tillverkad för de svenska kraven innan du köper den.

Ett sista tips till dig som går i tankar på att renovera badrummet.

– Vare sig du köper vägghängd wc eller en golvmodell, det är inte säkert att wc-stolen måste placeras exakt på samma ställe som tidigare. Diskutera med din hantverkare, kanske kan du tjäna några decimeter utrymme, avslutar Stefan Ljung.

Köpinformation

IfÖ www.ifosanitar.se 0456-48 000

Electrolux www.electrolux.se 0771-114 477

Gustavsberg www.gustavsberg.se 08-570 391 00

Hos Prisjakt kan du jämföra vägghängda toaletter och priser. 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar