Fem misstag du gör med tvätten!

Okej, att tvätta är inte det roligaste och det får gärna gå fort när man väl gör det. Men det betyder inte att du behöver slarva för det! Här är vanliga misstag de flesta gör när de tvättar.

Här är fem punkter du ska se upp med när du står där med armarna fulla av smutsiga kläder. Då håller både dina kläder och tvättmaskin längre.

1. Du fyller maskinen med för mycket tvätt

Moderna tvättmaskiner är stora och rymmer många kilo tvätt, men vi tenderar att pressa dem till det yttersta. Får inte den här handduken också rum…? Nej, det gör den inte. Det blir svårt för både vattnet och tvättmedlet att åka runt i maskinen ordentligt, och det här sliter på både textilier och elektronik.

2. Du ignorerar tvättråden på förpackningen 

Alla gör det – glömmer att det står exakt dosering på alla tvättmedelsförpackningar. Utöver det är tvättmedel idag väldigt effektiva, och en betydande mängd mindre än vad du tror behöver faktiskt användas. Men du borde följa råden som står på förpackningen, annars förorenar du miljön i onödan. Dessutom finns det pengar att spara om du doserar rätt och inte ständigt behöver köpa nytt tvättmedel.

3. Du använder bara ett eller två program

Det är synd om du inte använder allt som en modern tvättmaskin har att erbjuda. De flesta av oss tenderar att använda samma program – fintvätt, vardagstvätt i 40 grader och 60 grader för handdukar. Men det finns så många andra val och de kan gynna hållbarheten hos dina kläder samtidigt som de ger besparingar, både i plånboken och för miljön.

4. Du rengör inte maskinen

Även om en tvättmaskin använder tvättmedel är det fortfarande nödvändigt att rengöra lådor, filter och torka alla platser där du kan. Annars klumpar smuts och rengöringsprodukter ihop sig, vilket ger en dålig lukt och kanske även fläckar på kläderna.

Läs mer: Luktar det surt i tvättmaskinen? Så gör du! 

5. Du kontrollerar inte vattentillförseln

Det är viktigt att du inspekterar maskinens vattentillförsel och filter. Vi tror ofta att tvättmaskinen klarar sig själv, men vattenslangen kan kalka igen och riskera att gå sönder, så du bör kontrollera maskinen regelbundet.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar