ANNONS FRÅN ELON

Stor tvättguide: Experten om hur du tvättar rätt, elsmart och hållbart

Siden, sammet, trasa eller lump. Oavsett vilket material du behöver tvätta finns det olika råd att följa för att dina textilier ska hålla längre. Här ger experten sina bästa tips på hur du tvättar rätt, hållbart och mer elsmart. – Många tror att de sparar in pengar genom att välja kortprogram. Det är en tankevurpa, säger ”Vitvaru-Johan” från Elon.

EXTERN LÄNK: Läs mer om allt för tvättstugan hos Elon.

Duntäcke, sängkläder, sidenblusar eller gardiner. I varje klädesplagg eller textil finns det tvättråd med olika symboler för att du ska kunna tvätta hållbart. Men vad betyder egentligen de olika symbolerna? Och vilka plagg kan egentligen tvättas i lägre temperatur än vad som är rekommenderat? 

– När det kommer till tvättråd är det en fingervisning hur plaggen ska tvättas. Du kanske har köpt en ny tröja där det står att den kan tvättas i 60 grader, men du behöver inte alltid följa symbolerna slaviskt. Din tröja kan bli ren även i 40 grader och genom att sänka temperaturen från 60 till 40 grader halverar du nästan energiåtgången, säger Johan Westergren från Elon i Kronoberg, även kallad “Vitvaru-Johan”.

Han fortsätter:

– Underkläder och riktigt smutsiga kläder är bra att tvätta i 60 grader. Ett tips är att passa på att fylla upp din tvättmaskin med till exempel handdukar och sängkläder och tvätta samtidigt.

Tips! För att tänka elsmart ska du alltid använda rätt mängd tvättmedel och passa på att tvätta när du har som lägst energipris om du har timbaserat pris. 

Välj detta läge om du vill spara energi 

När det kommer till vilket program du ska välja tipsar “Vitvaru-Johan” från Elon om att tänka till innan du startar maskinen. 

– Många tror att de sparar in pengar genom att välja kortprogram. Det är en tankevurpa. Man kanske tänker att tvätten inte är så smutsig och att det är onödigt att maskinen går länge. Men de mest energisnåla programmen ligger faktiskt på över fyra timmar. Standardprogrammen är oftast en bra kombination mellan energiåtgång och tid, det vill säga välj program efter material. Kör bara kortprogram när du har bråttom, men om du vill spara energi ska du välja ECO-läget.

Johan fortsätter:

– Mitt bästa tips om du ska köpa en ny tvättmaskin är att välja en med automatisk dosering av tvättmedel. Med den funktionen tar tvättmaskinen precis vad den behöver för att genomföra tvätten. Många tenderar att överdosera tvättmedel, speciellt om plaggen är smutsigare än normalt. Du ska dosera tvättmedel efter mängden tvätt och anpassa tiden till mer bearbetning av tvätten. 

Visste du att de allra flesta vita plagg är färgade vita? Därför kan du tvätta dem med kulörtvättmedel för att behålla färgen. 

En mer hållbar garderob – 3 tips 

Det finns enkla knep att ta till om du vill ha en mer hållbar garderob med en längre livslängd på dina favoritplagg. Här är några saker att tänka på.

1. Vädra 

Att hänga ut kläder och textilier på vädring istället för att tvätta sparar inte bara energi och vatten, det ger även kläderna längre livslängd. Om plaggen inte är synbart smutsiga eller luktar starkt av svett kan en vädring räcka långt. 

2. Köp en energisnål tvättmaskin

Köp en bra tvättmaskin med en skontrumma, det ger mindre slitage på kläderna. Att köpa en energisnål tvättmaskin kan även hjälpa dig att vara mer klimatsmart långsiktigt. 

3. Fyll maskinen 

Fyll hela maskinen när du tvättar istället för att köra den halvfull. Låt hellre tvätten hänga och torka istället för att slänga in den i torktumlaren då torktumlaren är en riktig energitjuv. 

Toppmatad eller proffsmaskin – det är skillnaden 

När du ska köpa en ny tvättmaskin finns det olika varianter att välja mellan. Ta hjälp av guiden för att se vad som passar dig bäst. 

Frontmatad 

Den vanligaste typen av tvättmaskin där du lastar in tvätten framifrån. Fördel med denna typ av maskin är att det går att ställa en torktumlare ovanpå.

Toppmatad

Tvätten läggs i ovanifrån då luckan öppnas uppåt och du släpper ner tvätten. En fördel med en toppmatad maskin är att modellen är smalare och tar mindre plats. Vanligt att ha i sommarstugor och mindre lägenheter. 

Kombitvätt 

En kombinerad tvättmaskin och torktumlare som är bra för den som inte har så mycket utrymme. En nackdel är att den här typen av maskin tar lång tid. Det kan dröja upp till sex timmar från att den smutsiga tvätten är ren och torr. 

Proffsmaskin 

Bor du i hyresfastighet är det vanligt med proffsmaskiner, de är oftast specialgjorda för sina ändamål.

Missade du Elons liveshopping? Se den i efterhand 

Den 26 januari hade Elon en liveshopping som programleddes av Hanna Persson där hon med hjälp av experter guidade tittarna genom klädvård, vitvaror och hållbarhet och vad du ska tänka på. Vilka är de vanligaste missarna vi svenskar gör när vi tvättar? Det och mycket mer i livesändningen som du nu kan se i efterhand. 

EXTERN LÄNK: Se liveshoppingen med Elon här.

Ta hjälp av Elon

Hos din lokala Elon-butik, som finns på över 300 ställen runt om i landet, hittar du ett brett utbud av vitvaror, hemelektronik och produkter inom bland annat klädvård. På plats kan du få hjälp, rådgivning och smarta tips av Elons experter.

Mest lästa artiklar