Torrt i tvättstugan

När det är dags att renovera tvättstugan där hemma gäller det att man gör allt på rätt sätt. Här tar vi upp vad som gäller för att försäkringarna ska täcka eventuella framtida fuktskador.


Tvättutrustning från Miele.

Välj program. Mieles nya tvättmaskin och torktumlare ger möjlighet att välja tvätt- eller torkprogram efter kläd- och textiltyp. Till exempel ”Jeans”, ”Outdorr”, ”Träningskläder”, ”Hygien”. Tvättmaskin W 4000-serien pris från 13 900 kronor. Torktumlare T 9000 serien, pris från 11 900 kronor. Miele.

Följ de branschregler som gäller. Låt hantverkaren göra jobbet. Och använd rätt hantverkare. Det är några av de saker man bör tänka på för att undvika problem med fukt och annat i tvättstugan längre fram.

När det gäller våtutrymmen är det viktigt att arbetet utförs på rätt sätt och med rätt material. Och om man ändå skulle få problem gäller det att man kan bevisa hur arbetet är utfört. För att få hjälp av försäkringsbolaget krävs en hel del.

Ibland kan det också kännas tryggt att veta lite mer om det arbete som någon annan utför i ens eget hem. Mycket information just när det gäller våtrum finns att få på olika webbsidor. Konsumentverket har också många goda råd. Läs igenom dessa så är du bättre förberedd när arbete väl startar.

Det kan också var bra att söka information hos försäkringsbolaget om vad som gäller. Läs på hemsidan om vilka krav just ditt försäkringsbolag ställer för ett säkert våtutrymme.

Läs mer: Fräscha upp tvättstugan

Vill du veta mer?

AB svensk Våtrumskontroll, GVK, www.gvk.se
Boverket www.boverket.se
Byggkeramikrådet www.bkr.se
Golvbranschens Riksorganisation www.gbr.se
Konsumentverket www.konsumentverket.se
Måleribranschens Våtrumskontroll www.vatrumsmalning.se

Dokumentera allt

För att du ska få ut din försäkring om det blir problem så ställer de flesta försäkringsbolag krav på det arbete som utförs i våtrum. Dels krav på vilka materialet, dels på hur arbetet har utförts och av vem. Ta reda på så mycket fakta du kan för att slippa obehagliga överraskningar om fuktskador dyker upp senare.

För arbeten mot konsument gäller Konsumenttjänstlagen. Lagen ger kunden rätt att reklamera fel upp till tio år efter det att arbetet avslutades. Spara därför alla följesedlar, fakturor, kvalitetsintyg, monteringsanvisningar och så vidare som visar vilka material som har använts.

Se också till att dokumentera arbetet så väl du kan. Fotografera under arbetes gång så du har bevis på tätskikt, fuktspärrar, eventuell golvvärme och annat underarbete – sådant som inte syns när den fina ytan av kakel och klinker är lagd.

Är du missnöjd med arbetet ska du prata med entreprenören på en gång. Får du inte hjälp då kan du kontakta en opartisk besiktningsman. Besiktningsmannen kontrollerar och avgör om arbetet är fackmannamässigt utfört. Byggnadsnämnden i din kommun kan hjälpa dig att hitta en certifierade besiktningsman.

Läs mer: Så fixar du en smart tvättstuga

Goda råd

• Bygg inte in gamla vvs-ledningar, utan passa på att ersätta dessa med nya friliggande ledningar eller utbytbara ledningar i tomrörssystem vid ytskiktsrenovering.

• Välj om möjligt väggar av sten eller om så inte är möjligt, en mot fukt motståndskraftig väggskiva av cement och stålreglar.

• Om bjälklaget är av trä är det klokt att använda godkänd plastmatta enligt GVK som tätskikt. På yttervägg med byggfilm, ångspärr rekommenderas också plastmatta som tätskikt eftersom plastmattan har ett betryggande ånggenomgångsmotstånd.

• Tvättstugan ska ha vattentät golvbeläggning, klass VT.

• Även väggarna ska vara försedda med vattenavvisande väggbeklädnad, klass VA. Det betyder att den ska tåla en viss vattenbelastning men behöver inte vara absolut vattentät eftersom man inte spolar väggarna med vatten.

• Det får inte finnas några andra genomföringar i våtrumsgolvets tätskikt än för avlopp.

• Golvbrunnen. Tätskiktets anslutning till golvbrunn är våtrummets ”svaga punkt”. Flytande tätskikt (även benämnt tätskiktsmassa eller vätskebaserat tätskikt) ska alltid kompletteras med tätningsmanschetter, som ska tillhöra det valda tätskiktet.

Anslutning till golvbrunnen ska utföras enligt tätskiktsleverantörens anvisningar. Om plastmatta används som tätskikt ska den anslutas enligt golvbrunnsleverantörens anvisningar. Golvbrunnen ska vara enkel att rensa. Det finns golvbrunnar och vattenlås som skyddar mot lukt och baktryck.

VA står för vattenavvisande – det vill säga keramik utan tätskikt bakom.
VT står för vattentätt vilket innebär keramik med tätskikt bakom.

Rostfritt. En snygg golvbrunn blir det sista lilla som gör tvättstugan snygg. Den här är 6 mm hög och är anpassad för klinkergolv. Mått 175×175. PK 175 design. Purus.

8 kilo tvättkapacitet. LGs nya tvättmaskin drar 20 procent mindre energi än en vanlig A-klassad tvättmaskin. Flera smarta program att välja mellan, bland annat programmet ”Refresh”. Efter 20 minuter ångtvätt hänger du upp skjortan som sen är klar för användning! Finns i färgerna svart, pärlemorvitt och rosa. Pris cirka 14 995 kronor. LG Electronics.

Läs mer: Renovera tvättstugan

Ha koll på våtrummet

Rensa golvbrunnen minst två gånger om året. Om du misstänker problem med golvbrunnens funktion eller täthet mot golvet, kontakta en fackman.

Åtgärda synliga defekter på trådsvetsade plastbeklädnader och fogar till keramiska beläggningar samt underhållsmåla målad glasfiberväv.

Renovera om den vattentäta funktionen på tätskikten har tagit slut på gund av åldersförändringar. Observera att kakel och klinker är ytskikt medan plastmatta som beläggning är både tät- och ytskikt. Dessutom används plastmatta som tätskikt under klinker och bakom kakel.

Miljömärkt. Den enda hushållstvättmaskinen i Sverige som är Svanenmärkt. Cylinda fronttvätt 46 sköljer också bäst enligt Konsumentverket. 11 olika tvättprogram. 5 kg tvättkapacitet. Cylinda frottvätt 46. Cylinda.

För blöta kläder. Torkskåp är bra för skonsam torkning av kläder, regnkläder, stövlar och annat som blivit blött. Hänglängden i Electrolux torkskåp är på hela 18 meter. Dörren har ett vädringsläge för energisnål torkning utan värmeelement. Den fasta botten rymmer 4 liter vatten. Torkskåp EDD210. Electrolux.

Köpinformation:

Cylinda 0771-25 25 00 www.cylinda.se
Electrolux 0771-11 44 77 www.electrolux.se
LG Electronics nordic.lg.com
Miele AB 08-562 290 00 www.miele.se
Purus 0416-257 00 www.purus.se

Hos Prisjakt kan du jämföra tvättmaskiner och priser.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar