Tvätta lätt och rätt!

Vem har inte varit med om att en socka försvinner i tvätten? Eller hur de vita underkläderna blir alltmer smutsgrå? Att tvätta rätt är inte alltid lätt.


Hur tvättar du dina kläder? Vem har lärt dig det? Stämmer den kunskapen fortfarande? Det var några frågor som ställdes av Electrolux informationschef Cecilia Öster på en pressträff nyligen. Svaret var kanske inte helt oväntat att vi fortfarande tvättar våra kläder efter råd som våra föräldrar har gett oss. Råd som kanske inte längre gäller.

Hej då handtvätt!

Annika Kühner är produktchef på Electrolux hemprodukter och hon menar att vi dagens moderna maskiner kan tvätta allt. Men kan jag verkligen tvätta paljettklänningen i maskinen?

– Ja, det går. Använd en tvättpåse och tvätta på fintvätt. Det sliter mindre på klädesplagget än att du gnuggar det för hand, säger hon.

Att torktumlare sliter på kläderna är en annan gammal sanning som Annika vill avliva.

– Många tror att det är så men de har aldrig provat själv. De nya torktumlarna är numer även energimärkta och ett utmärkt alternativ för torkning för alla som inte har en trädgård att hänga ut tvätten i.

Farväl stryktvätt!

De nya torktumlarna klarar inte bara av att torka kläderna på ett miljövänligt sätt, de stryker dem också.

– På vår nya maskin finns en uppfräschningstvätt, den tar bara 14 minuter. Har du sedan en iron aid-maskin kan du på under en timme ha partystassen tvättad, struken och klar för nya äventyr.

Hej spårlöst försvunna sockan!

De flesta av oss har varit med om att en socka till synes helt spårlöst har försvunnit i tvätten. En detalj på nya tvättmaskiner är att luckan lutar med tio grader just för att man ska kunna se in i trumman utan att behöva ställa sig på knä. Själva öppningen är också större och framförallt så sitter trumman högre upp på maskinen.

– Använder vi maskinernas fulla potential så underlättar vi vårt hushållsarbete. Vi får mer tid över till annat. Men än är vi inte framme vid att maskinerna sorterar tvätten åt oss.

Rådiga tvättråd

Tänk på miljön. Packa maskinen full och kör på rätt program. Överdosera inte tvättmedlet.

Sortera efter den ljusaste färgen. Är tröjan vit- och blårandig, tvätta den som vittvätt.

Använd tvättpåse. Det sliter mindre på känsligt tyg.

Tvätta vit syntet med kulörtvättmedel. Vita syntetkläder är ofta färgade vitt. Tvättmedel med blekmedel bleker det vita och kläderna tappar sin vithet. Använd därför kulörtvättmedel.

Mjuk tvätt utan sköljmedel. Genom att torktumla frottéhanddukar och bomullströjor några minuter direkt efter tvätt blir de mjuka utan att du behöver använda sköljmedel.

Om du inte vet. Saknas tvättråd helt i ett plagg så prova att köra det på fintvätt och 40 graderC.

Fler tvättråd finns i den nyutkomna boken ”Tvätta lätt och rätt”. Boken kostar cirka 75 kronor och finns att köpa på alla Stockhome-butiker. Den går också att beställa på www.electrolux.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar