Vi tvättar för osmart

Svenskarna tror att de sitter på hög kunskap om klädvård. Trots det använder de flesta alldeles för mycket tvättmedel och mindre bra tvättprogram på maskinen.

Rester av tvättmedel i kläderna

De allra flesta uppger sig vara renliga och tycker dessutom om att tvätta. Men det finns en del brister i hur vi behandlar våra smutsiga textiler. Exemeplvis ska tvättmedel doseras utifrån klädernas vikt, men 87 % av de tillfrågade i Samsung och Clints undersökning menar att de inte väger sin tvätt. En tredjedel häller upp tvättmedel på känn och nästan varannan uppger att de får tvättmedelsrester i kläderna.

Tvätta underkläder i högre temperatur

Orsaken till att vi tvättar är för att ta bort fläckar, bakterier och dålig lukt. Underkläder, lakan och handdukar rekommenderas tvätt i extra höga temperaturer, men det bara 2,5 % som följer det rådet.

– Precis som undersökningen visar är ett vanligt misstag att man likställer att tvätta bort fläckar med att tvätta bort bakterier. För att börja ta död på bakterier i textilierna krävs väldigt höga temperaturer, från ungefär 60 grader och uppåt medan en fläck kan tas bort i kallvatten om rätt teknik används. Med hjälp av ny teknik kan användningen av tvättmedel optimeras och behöver inte alls användas i några större mängder, säger Mikael Vannequé, nordisk produktchef för vitvaror på Samsung.

Tvätta smart & var snäll mot din maskin

• Läs tvättråden som anges på plagget! Ett ömtåligt plagg slits mer om det tvättas i ett program som exempelvis är avsett för handdukar.

• Använd tvättmedel med färgäkta blekmedel utan klorin. Det bevarar färgerna och tar bort svåra fläckar. När det gäller vittvätt fungerar blekmedel med klorin utmärkt.

• Var snabb! Ju fortare du tvättar bort en fläck från dina kläder desto större chans är det att du får bort den innan den har satt sig i textilierna.

• Överdosera inte tvättmedel, för mycket tvättmedel gör inte plaggen renare. Följ anvisningen på paketet.

• Var energismart och tvätta fulla maskiner, en maskin är lagom full när man kan få in en hand i överkant på öppningen.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar