Upptäck fel i badrummet – innan det är försent

Vad betyder dålig lukt i badrummet, och hur vet man om man har mögel eller fuktskador? Här får du koll på de vanligaste problemen i badrummet!


Obehaglig lukt, konstiga fläckar på golvet eller en sprucken kakelplatta kan indikera att allt inte står rätt till i badrummet. Vi i Villas Peter Bratt har sett många dåligt byggda badrum i sitt yrke som byggskade­expert och delar här med sig av sina bästa tips.

Om man känner dålig lukt i badrummet, ska man bli misstänksam då?

– Försök känna om det luktar avlopp eller om det är något annat som irriterar näsan. Om det luktar avlopp i badrummet beror det ofta på en dåligt rengjord golvbrunn. Men har du gjort rent handfat, toalett, golvbrunn och rensat avloppet och det fortfarande luktar illa … då har du nog tyvärr fukt som orsakat mögel i badrummet.

Hur vet man att det är mögel?

– En del av en gipsskiva eller spånskiva, lika stor som en femkrona, kan stinka riktigt illa om den har varit fuktig en längre tid.

Vad ska man titta efter om man är orolig för läckage som leder till fuktskador?

– Bra ventilation i badrummet är en förutsättning för att inte fuktskador ska uppstå. Håll golvbrunnen ordentligt rengjord, det minskar belastningen på tätskiktsanslutningen i brunnen. Titta också efter spruckna kakelplattor och fogar. En spricka i en kakelplatta, lika tunn som ett hårstrå, kan indikera att huset har rört på sig och att tätskiktet bakom har spruckit. Ett tips är också att titta på rummen som ligger vägg i vägg med badrummet. Buktar golvsockeln? Finns det fuktfläckar på en tapet i rummet bredvid eller är golvet utanför badrummet missfärgat? Då har du troligvis ett läckage. Viktigast av allt är att jordfelsbrytaren fungerar, blir det fel med el och vatten kan det innebära livsfara.

Vilka är de vanligaste felen i ett badrum anser du?

– Att golvet inte lutar mot golvbrunnen är något som jag ser alltför ofta, då blir vatten konstant liggande på golvet och kan orsaka fuktskador. Även att golvbrunnen är felmonterad, då är det svårt att få till en tät anslutning av tätskiktet i badrummet. Tätskiktets anslutning i golvbrunnen är badrummets akilleshäl när det gäller fuktskador.

Du som är proffs på byggskador, har du något råd till Vi i Villas läsare?

– Anlita bara våtrumscertifierade entreprenörer som arbetar med godkända produkter inom VVS och tätskikt. Bygger du ett nytt hus – förstärk golvet och väggarna så att badrummet och tätskiktet tål montage av duschväggar och vibrationer från ett bubbelbadkar eller en tvättmaskin. 

Förra året släppte Länsförsäkringar en rapport om att 17 av 20 tätskikt i badrum läcker (se rapporten på Viivilla.se). Kommer ni att göra en liknande
rapport i år?

– Ja, den kommer att färdigställas i slutet av mars och presenteras för allmänheten innan sommarsemestern. Rapporten kommer alla givetvis få ta del av här i Vi i Villa. 

5 vanliga fel i badrummet — och hur du undviker dem

1. Felmonterad golvbrunn.

Är golvbrunnen felmonterad på ett eller flera sätt är det svårt att få till en tät anslutning av tätskiktet. Och är inte anslutningen tät kan fuktskador uppstå.

Åtgärd: Det beror givetvis vad som är fel, men kontakta entreprenören om badrummet är nyrenoverat eller nybyggt. Ta dit en opartisk besiktningsman för att bedöma om det finns risk för skada. 

2. Felaktig lutning.

Hela golvet ska luta mot golvbrunnen. Om det inte gör det kan vatten samlas i pölar och orsaka fuktskador.

Åtgärd: Det här går inte att rätta till i ef-terhand, så var noga med att kontrollera att lutningen är rätt innan tätskikt och keramik monteras. I duschen och under badkaret ska lutningen vara 7–20 mm/m mot brunnen. I resten av badrummet ska fallet vara 5–10 mm/m mot brunnen.

3. Felaktiga rördragningar genom golvet.

I bad- eller duschrum ska inga andra rör dras genom golvet förutom till wc, avlopp och golvbrunn. 

Åtgärd: Finns fler rördragningar än de som är tillåtna, går det inte att korrigera i efterhand. Innan renovering av badrummet ska du planera för samtliga rör genom golvet tillsammans med en auktoriserad rörmontör. 

4. Skruvinfästningar i väggar som är felaktigt gjorda.

Om man sätter upp blandare och duschväggar på ett felaktigt sätt, direkt i gipsskivan utan förstärkningar bakom, kan det komma in vatten i skruvinfästningarna som senare kan leda till att badrummet angrips av mögel. 

Åtgärd: Kontrollera att det finns en trä-regel eller plywoodskiva bakom gipsskivan. Om inte skruven drar ordentligt utan bara snurrar, då har du ingen träregel bakom.  

5. Tätskikt saknas bakom vägghängd wc.

Har du en wc med inbyggd spolcistern ska det även finnas tätskikt och en läckage-indikering vid spolcisternen. 

Åtgärd: Detta är svårt att åtgärda i efterhand, dessa installationer kräver planering. Kravet är att vatten som eventuellt läcker ut från den vägghängda wc:n inte ska skada badrummet. 

Fel på nya golvbrunnar:

31% av alla brunnar har upptäckta fel (finns även brunnar med flera fel), 320 av totalt 1 043 undersökta brunnar. 

24% har ojämn tillstrykning av -fästmassa och/eller brunnsgaller ej bruksundergjutet.

6% av golvbrunnarna sitter på fel nivå.

2% har fel på brunnsmanschetten.

2% av golvbrunnarna var otillgängliga, -vattenlåset går ej att lyfta upp.

2% har avloppsröret monterat i golvbrunnens vattenlås.

1% har fel på klämringen.

”31 procent av golvbrunnarna är felmonterade”

Gar-Bo, försäkringsbolaget för nybyggen, har publicerat en rapport om golvbrunnar. Peter Wipp, VD på Gar-Bo, förklarar varför han tror att så många golvbrunnar i nyproducerade villor är felmonterade. 

— Det beror på att många olika yrkesgrupper är inblandade i monteringen och placeringen. Det blir miss i kommunikationen mellan VVS-montör och plattsättare. Ansvars-frågan är oklar. 

Hur pass allvarligt är en felmonterad golvbrunn?

— Beror på felet. Allvarliga fel är bakfall på tätskiktet så att inte vattnet leds ut rätt i golvbrunnen. Och även tätskikt som inte ansluter rätt mot golvbrunnen. Mindre allvarliga fel kan vara avståndet från golvbrunn till vägg (ska vara minst 200 mm). Det är ingen direkt skada, men höjer risken för skador.

Er rapport gäller nybyggda hus. Hur ser det ut bland äldre villor, tror du?

—  Det är ännu fler fel i äldre hus där man nyligen renoverat ett badrum, än i nybyggda hus. Det är lättare att göra rätt från början. 

Om man renoverar — vad är viktigt?

—  Kontrollera att det finns tätskikt — jag har sett badrum där man har kaklat utan tätskikt under. Viktigt är också att man drar upp tätskikt vid tröskeln och använder behöriga entreprenörer.

Hos Prisjakt kan du jämföra avfuktare och andra badrumsprodukter.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar