Stor guide: Våtrumsmatta till badrummet

Vill du förnya badrummet eller behöver golvet bytas ut? Då kan en våtrumsmatta vara rätt för dig – här är expertens bästa tips.

Våtrumsmattan var på 1970-talet omåttligt populär men har fått stå i skuggan sedan andra trender så som klinker och kakel tagit över våra badrum mer och mer. Idag börjar våtrumsmattan återigen bli modern och numera kan du sätta både våtrumsmatta och våtrumstapet i alla möjliga kulörer och mönster i badrummet.  

Våtrumsmatta till badrummet

Så vad är då en våtrumsmatta? Det är precis som det låter en matta i plast som är avsedd att användas i så kallade våtutrymmen, som badrum och tvättstuga. Plastmattan är ett bra alternativ för dig som vill ha ett lättstädat och prisvärt golv. Till skillnad mot sten och kakel är det här ett lite billigare alternativ. Det finns våtrumsmattor både för golv och väggar – en del våtrumsmattor är endast avsedda att användas som tätskikt bakom kakel och klinker, medan andra fungerar både som tätskikt och ytskikt.

Läs mer: Våtrumsmatta – regler för golv och väggar i badrum

Vad kostar våtrumsmattor?

Priset för att sätta in en våtrumsmatta kan skilja sig kraftigt beroende på hur mycket man behöver göra i badrumsrenoveringen innan det går att sätta in själva golvet. Till exempel kan du behöva byta både golvbrunn och bila underlaget i ett första stadie.

– Att renovera ett badrum med våtrumsmatta kräver färre moment. Det går därför snabbare och materialkostnaden är lägre än när man lägger in kakel och klinker. Det finns t.ex. ett prisexempel på nätet för ett badrum om 5 kvm som slutar på 26 250 kr efter ROT-avdrag, säger Linda Ebenfors, produktchef på Tarkett.

Finns det några specifika regler som är bra att tänka på när det kommer till våtrumsmatta?

– När man väljer plastmatta till våtrum är det viktigt att den är godkänd för ändamålet. På gvk.se finns en förteckning över produkter som har testats och godkänts enligt Golvbranschens branschstandard för plastmattor i våtrum.

Kan husägaren montera dit våtrumsmattan själv?

Nej, arbetet bör utföras av en GVK-auktoriserad fackman. Det är viktigt att våtrumsmattan monteras enligt GBR:s branschstandard för våtrum. Alla försäkringsbolag har som villkor att gällande branschregler ska följas för att man ska få ut full ersättning vid eventuella skador. 

Rekommenderar ni våtrumsmatta till badrummet?

– Väljer man våtrumsmatta till sitt badrum får man ett vattentätt material som dessutom är lättskött och hygieniskt. Installerar man väggmattan enligt den s.k. H-metoden får man oftast endast en skarv som resultat. H-metoden innebär att väggmattan monteras horisontellt och sveps runt rummet istället för att sättas upp i våder.

– Varje år ger Vattenskadecentrum ut en rapport som visar det totala antalet vattenskador per år och orsaken till dessa. Vattenskador kostar svenska fastighetsägare närmare 6 miljarder kronor per år. Det finns med andra ord stora kostnader att bespara samhället genom att välja en vattentät lösning. Två av de vanligaste orsakerna till vattenskador i badrum är läckage vid golvbrunn och via golvets tätskikt. För våtrumsmattor finns det en enkel och effektiv metod att kontrollera tätheten vid anslutning till golvbrunn. Sedan man började riva ut våtrumsmattor på 90-talet har antalet vattenskador ökat. Det är därför glädjande att se att trenden nu börjar vända och att fler ser fördelarna med våtrumsmatta.

Hur vet man att mattan är godkänd för våtrum?

– Produkter som är godkända för våtrum förses med en VT-logga, utfärdad av GBR. Det går även bra att besöka gbr.se för att se vilka mattor som är godkända att använda som tätskikt och ytskikt.

Läs mer: Missfärgad våtrumsmatta

Höstens trender och trender till våren 2017

Hösten 2016 är det extra trendigt med mönstrade våtrumsmattor, färggranna kulörer och sobra, stilrena färger som ljusgrått och vitt.

– Det kommer fortsatt vara mörka golv som efterfrågas. Svarta, grå och bruna nyanser. Golv med mönster inspirerade av naturen kommer vara fortsatt populära men den största trenden just nu är marockanska och betonginspirerade mönster. Den nya Aquarelle-kollektionen hos oss på Tarkett erbjuder en bra bredd som täcker in flera stilar och epoker, så att alla ska kunna skapa ett personligt badrum som passar in med övrig inredning, säger Linda Ebenfors.

Vilka trender ser ni till våren?

Trenderna rör sig inte så snabbt när det kommer till badrum. När man väljer inredning till sitt badrum vet man att man ska kunna leva med det i 30 år. Vanligast är att man väljer vita väggar med något diskret mönster och ett mörkare golv som sedan kompletteras med färgglada accessoarer. Fördelen med våtrumsmatta är att man kan få tapetliknande väggar som ger ett mer ombonat badrum. Till våren tror vi att fler kommer våga sig på grafiska mönster. En annan ökande trend är marmorimitationer samt golv och väggar med metallic-tryck.

Läs mer: Allt du behöver veta om badrumsrenovering

Experten tipsar – så underhåller du våtrumsmattan

1. För att det inte ska bildas några tvål- och kalkavlagringar bör man använda en gummiskrapa på vägg och golv efter att man duschat.

2. Vid behov kan man rengöra väggen med en mjuk svamp fuktad med vatten och allrengöringsmedel.

3. Till golvet kan man använda en fuktig mopp eller trasa.

4. En våtrumsmatta bör bytas ut efter 15-20 år. 

Hos Prisjakt kan du jämföra priser på bland annat ångtvättar.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar