Våtrumsmatta: Regler för golv och vägg i badrum

Funderar du på att sätta våtrumstapet, eller våtrumsmatta för vägg eller golv som det egentligen heter, i stället för kakel? Här är allt du behöver veta kring regler och tips för våtrumsmattor i badrum.

Om du är en av dem som förknippar våtrumsmatta och våtrumstapeter med färgstarka 1970-talsbadrum, kan det vara dags att tänka om. Våtrumsmatta för vägg kan precis som våtrumsmatta för golv vara ett bra alternativ till att helkakla badrummet. Plastmatta används också idag som tätskikt under keramiska ytskikt. 

Våtrumstapet eller våtrumsmatta för vägg?

Ordet våtrumstapet är ett ord som många känner igen, men idag använder man snarare begreppet våtrumsmatta för vägg, vilken i princip är samma som för golv i våtrum, men ofta något tunnare. 

Sara Salomonsson, tekniskt ansvarig på AB Svensk Våtrumskontroll, GVK, ger dig koll på reglerna för att sätta våtrumstapet på vägg eller golv. 

Är det någon skillnad på 1970-talets våtrumstapeter och dagens våtrumsmatta?

– Skillnaden är att man har utvecklat tekniken för hur man tillverkar produkter. Idag används andra typer av fyllmedel och mjukgörare, som inte är miljöfarliga eller hälsofarliga. På 1970-talet kunde det till och med vara bly i mattorna, och det har man absolut inte idag. 

Läs mer: Stor guide för våtrumsmatta

 Är det skillnad på fogmetod nu och då?

– Fogmetoden skiljer sig en del, likaså kraven på dem. Idag trådsvetsas mattorna, jämfört med på 1970-talet då man ofta hade överlappsmetod vid monteringen, eller lade mattan kant i kant och inte hade samma krav. Förr monterades plastmattor som man monterar tapet, det vill säga en våd i taget. Idag monterar man med en så kallas H-metod, sveper runt hela rummet med en matta som är cirka 2 meter bred, vilket gör att man bara får en skarv. Dagens monteringsmetod innebär färre skarvar på väggen, vilket ger mindre risker för skador i och med att det finns färre känsliga punkter.

Vad är skillnaden mellan plastmatta för golv och vägg?

– Den största skillnaden är tjockleken, som är olika beroende på förväntat slitage. På golvet har man till exempel större slitage och golvmattor testas därför lite annorlunda än väggar – det ska klara vibrationer från t ex tvättmaskin och torktumlare. Golvmattor har alltså lite högre krav eftersom det har högre belastning. Golvmattan är därför tjockare, runt 2 mm i tjocklek, medan väggmattan är ca 1 mm – men det kan variera mellan olika leverantörer. 

Är det samma krav för golvmatta som för väggmatta?

– I stort sett. Golvbranschens branschorganisation har branschregler och krav för hur man testar plastmattor idag. Testerna ser lite olika ut, men det är samma egenskaper man testar, till exempel att det ska vara vattentätt. Är en produkt godkänd enligt Golvbranschens Branschstandard får den en så kallad VT-märkning. Kraven för märkningen och plastmatta som tätskikt kan du läsa mer om här.

Var bör man absolut inte sätta våtrumsmatta eller tapet?

– Om badrummet är i ett utrymme där det finns risk för tillskjutande fukt, tex i en äldre källare,  behöver man undersöka om det är tillskjutande fukt och om det är lämpligt att ha plastmatta. Då bör man överväga om man ska ha tätskikt eller inte  och i så fall om man  bara ska ha det i del av utrymmet eller välja att använda annan tätskiktsprodukt som är mer lämpad. 

Läs mer: Kan jag byta våtrumsmatta själv?

Om jag har en ful gammal våtrumsmatta, kan jag sätta en ny över den?

– Man ska aldrig montera så man har dubbla tätskikt, då är risken att man stänger inne fukt. Sätter man matta på en matta så kan limmet orsaka blåsbildning, vilket gör att det inte torkar på rätt sätt och hållfastheten blir sämre. Det finns flera risker med att sätta matta på matta.  

Vad ska man tänka på när man väljer våtrumstapet?

– Välj en plastmatta som är godkänd för att användas i våtrum. Den är då testad för att klara de tuffa kraven som ställs med vattentäthet, går att foga så att fogarna blir riktig täta samt klarar lite rörelse i underlaget. Fundera över vilken typ av utrymme du har, hur ser badrummet ut? Vi rekommenderar att ha en dialog med den du anlitar innan du köper mattan (om du köper matta och tjänst separat). Hantverkarna kan då se vad som blir bra och inte.

Får man montera plastmatta själv?

– Det finns inget förbud enligt lag som säger att du som privatperson inte får göra jobbet själv. Det man ska veta är att det ställs krav på färdigt utförande och det är inte jättelätt att hantera en mattrulle som väger närmare 100 kg som man sedan ska montera. Det gäller även att svetsa skarvarna täta, vilket man bör ha kunskap kring. Vi rekommenderar därför att anlita en fackman. Badrum och tätskikt är känsliga områden som kan få stora följdskador. 

Vilka regler finns att förhålla sig till?

– Följer man branschreglerna uppfyller man Boverkets byggregler, vilka är lagkrav. Det är också viktigt att följa monteringsanvisning för produkten, och fundera noga över vilka entreprenör du anlitar. Kolla upp så att det är ett auktoriserat företag. GVK har en lista med 694 auktoriserade företag runt om i landet som vi rekommenderar.

Läs mer: Smarta materialval i badrum  

Att tänka på när du väljer våtrumsmatta

  • Välj rätt matta beroende på om du ska ha plastmatta till vägg eller golv
  • Be en fackman om hjälp med att välja en matta som passar just dina förutsättningar, även om du ska köpa mattan själv.
  • Välj en matta som är godkänd för våtrum.
  • Montera inte själv – anlita en auktoriserad fackman.

Länktips:

Mer om PCV-mattor och vad de innehåller idag.

Lista över godkända plastmattor som ytskikt

GVK-auktoriserade företag.

Mer om VT-märkning och godkända plastmattor. 

Hos Prisjakt kan du jämföra badrumsprodukter och priser.

Annons


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar