Smarta materialval i badrum

Våtrumstapet, våtrumsfärg eller plastmatta - vilket material passar ditt badrum bäst?

Våtrumstapet

På 70-talet sattes det upp kilometervis av våtrumstapeter i Sverige och på 90-talet plockades de ner. Nu är det åter dags att välja våtrumstapet. De nya varianterna är betydligt bättre än de gamla och framför snyggare. Våtrumstapeten är en extra slitstark och vattentålig tapet som kan användas överallt i badrummet så länge den sätts upp enligt gällande regler. Det är förresten lätt att sätta upp den själv och du har ett mycket stort urval från marmormönster och kakel till rutigt, randigt och blommigt. Det kan förresten vara smart och trendigt att blanda våtrumstepat och kakel.

Eternowall är en ny svensk uppfinning. Det är en våtrumstapet som finns i två former, en som enbart är tätskikt bakom till exempel kakel på vägg, och en som är både tätskikt och ytskikt för vägg (med mönster).

Skyddande fuktspärr och ytskikt i ett, Spår från Eternowall. 

Färg för våtrum

Våtrumsfärg är vattenavvisande och innehåller svampdödande medel. Den finns i ett otal kulörer. Våtrumsfärgen kan ingå i ett system bestående av tapet, grundning och färdigmålning för att få en vattentät yta och kan därför användas även i utrymmen som utsätts för vatten, t.ex. duschhörnan. Våtrumsfärg är det givna valet till innertaket i badrummet, men kan användas på de flesta underlag så länge bruksanvisningarna följs.

När du målar med våtrumsfärg kan du få exakt den kulör du vill ha liksom du kan skapa kombinationer med olika kulörer, mönster och schabloner. Målade ytor är lätta att hålla rena och skulle det dyka upp en skada kan den lätt lagas. En fördel med målade våtrum är att det inte innehåller fogar, där fukt annars kan tränga in. Våtrumsfärg är därför ett både hållbart och fuktavvisande alternativ.

De flesta färgleverantörer tillhandahåller våtrumsfärg. Sätt dig också in i reglerna om våtrumsmålning som du hittar på www.vatrumsmalning.se som drivs av måleribranschen.

Tänk på att våtrumsfärg inte är godkänd i våtzon 1 (i plats för bad och dusch!) Den klarar inte Boverkets krav på ånggenomgångsmotstånd. Det innebär att det måste framgå att färgen kan användas på tak, och bara på väggar där man inte badar eller duschar.

Våtrumsmatta

Våttrumsmattan är ett vattentätt material som kan användas på både väggar och golv och är därför ett säkert och hållbart alternativ till kakel och våtrumsfärg. Plastmattan har specialtillverkats för att uppfylla de krav som ställs på vattentätt beklädnad i våtrum. Det är många som anser plastmattan vara det bästa valet i badrum eftersom den är vattentät i sig och fungerar både som yt- och tätskikt samt bara som tätskikt bakom till exempel keramiska plattor. Det är också lätt att hålla ytan ren. Och även om det inte finns golvvärme i badrummet, så känns golvet varmt och behagligt.

Du kan inte själv montera våtrumsmattan – svetsningen kräver specialteknik och hanteringen är besvärlig för den ovane. Du måste anlita ett auktoriserat golvföretag till arbetet. Förteckning av över GVK auktoriserade företag och branschregler finns på www.gvk.se. Genom att välja plastmatta till en uppfräschning av badrummet sparar du både tid och pengar i förhållande till kakel och klinker, främst för att monteringen går så snabbt. Mattan finns i ett stort antal kulörer med och utan mönster du kan alltid hitta en variant som passar dig.

Det finns flera leverantörer av plastmattor för våtrum, bl.a. www.tarkett.se och www.forbo-flooring.se

Läs mer om planering av badrummet!

Hos Prisjakt kan du läsa mer om olika badrumsprodukter och priser.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar