10 tips för bästa altanen

Halva året lever många av oss på altanen. Där umgås vi, lagar mat och äter, solar oss och tar det lugnt. För ett fulländat uteliv kommer här nyttiga tips och skön inspiration.


Altanen är verkligen ett extra rum som räcker till mycket; grillning, umgänge och en stund i tystnad. Kolla in denna altan – och ta del av tipsen som gör altanlivet skönare!
  1. Variera formen. Det är lätt att tycka att en altan ska vara rak och exakt. Låt den istället följa tomtens form, låt den böjda kanten växla över i trädgård. Gör ett hål för en buske eller två. På så vis blir altanen mycket mer en del av trädgården än en dansbana. Ta fram en skiss över trädgården och testa olika former.
  2. Storleken. Hur stor altanen ska vara avgörs av trädgårdens form och storlek – kika på din tomts förutsättningar och begränsningar.
  3. Skydd mot insyn. Altanen på bilden har ett fint två meter högt plank som går i vinkel runt altanen. Fungerar som skydd mot ljud, vind och insyn. För att uteplatsen verkligen ska komma till användning behövder den kännas ombonad och ett redigt plank skapar också en rumskänsla i trädgården.
  4. Måla mera. Planket på bilden är målat i en svag grå ton som inte ger ett så hårt ljus som vitt. När solen slår mot en vit fasad kan ljuset nästan bli för starkt. Då är det bra att bryta av med lite grått.
  5. Dold förvaring. Satsa på förvaring. Bygg ihop altanen som här med en bod. Där ryms alla trädgårdsredskap och vintertid är det här man ställer möbler och grillen.
  6. Utfällbar arbetsbänk. Bredvid boden har man ordnat en fiffig detalj. Här kan man fälla ut en ganska rejäl arbetsyta. Bänken blir två meter lång och en meter bred, här pysslar man med blommor och fixar krukplanteringar. Funkar också som avställningsyta när det är dags för fest på altanen!
  7. Sittplast och förvaring i ett. I den platsbyggda bänken finns plats för kuddar och andra don som man vill ha lättillgängliga sommartid men som ändå behövs plockas undan över natten och när vädret inte är på sitt bästa humör.
  8. Mysbelysning. Tre spotlights finns monterade på planket. Det lyser upp under tidig vår och senhöst. Det fina är att ljuset slår mot planket och inte lyser vid själva matplatsen. Där kan man istället använda levande ljus. Men ljussättningen runt om förstärker rumskänslan.
  9. Fina detaljer. Två små hyllor monterade på planket ger plats för krukor och ljus. Det bryter av det platta intrycket och är också en plats för förvaring.
  10. Bred trapp. Eftersom altanen är placerad i en kuperad del av trädgården valde man att utnyttja höjdskillnaden till att placera en bred trapp där. Trappen är som alltid en väl utnyttjad sittplats. Oftast är det här man sitter istället för i stolen på själva altanen.

Fina hörnan. Två små hyllor bryter av planket. Här kan man sätta krukor och härlig mysbelysning för sena kvällar.

I den långa sittbänken mot planket planerade man in en väl använd dold förvaring för kuddar och annat till uteplatsen. Kuddar från Linum.

Dold bakom planket finns ett förråd. Här finns plats för grill, utemöbler om vintern och alla trädgårdsredskap. Spana in den smarta utfällbara arbetsbänken.

Glöm inte att tänka in belysning i trädgården. Här har man placerat armatur som reflekterar planket vilket ger fin effekt om kvällen.

Välj rätt trä till altangolvet

  • IMPREGNERAT TRÄ
    Fördelar: Lätt att få tag på. Hållbarhet 20-60 år beroende på var i landet och hur det används. 20 års rötskyddsgaranti. Allt impregnerat trä är furu.
    Nackdelar: Impregneringen görs av starka medel som inte försvinner, när träet vittrar sönder kommer de metallbaserade ämnena att gå ner i marken eller samlas i sjöar.
    Pris: För impregnerat trä i träskyddsklass NTR/AB cirka 16 kronor per meter i dimensionen 28×120.
  • CEDER
    Fördelar: Cederträet kommer från Nordamerika där det även används till fasad och takmaterial. Det är mycket motståndskraftigt mot fukt och har en lätt brunaktig färg.
    Nackdelar: Lite i mjukaste laget som golv. Gå varsamt. Dyrt, beställningsvara på de flesta byggvaruhus.
    Pris: Cirka 88 kronor per meter.
  • FURUKÄRNA
    Fördelar: Furukärna är just kärnan i furu, det är den innersta delen som är mycket fetare och alltså mer hållbar. Kärnfuru är, enligt tester gjorda av SP-Trätek, lika tålig som lärken.
    Nackdelar: Kan vara mycket svårt att få tag på.
    Pris: Cirka 31 kronor per meter.
  • GRAN
    Fördelar: Bra på att hantera fukt kortvarigt.
    Nackdelar: Granen är inte lika tålig som övriga träslag vid altanbeläggning genom att bräderna kommer att utsättas för fuktig väderlek under långa perioder.
    Pris: Cirka 18 kronor per meter.
  • LÄRKKÄRNA
    Fördelar: Lärken har de senaste åren seglat upp som ett slags modeträslag. Det används på husfasader och på altaner. Den är mycket tålig.
    Nackdelar: Ganska dyrt, men ofta billigare än kärnfura. Om man köper lärk för att den ska vara beständig så ska man bara använda kärnan av lärken och inte splintveden, den blir lätt skadad. Det sägs att lärken är svår att jobba med, att den lätt spricker och rör sig.
    Pris: Cirka 39 kronor per meter (i dimensionen 28×120).
  • TROPISKA TRÄSLAG, till exempel Cumaru 
    Fördelar: Hållbart.
    Nackdelar: Dyrt. Det är mycket viktigt att man köper virke med rätt märkning. Tänk också på de långa transporterna.
    Pris: Cirka 63 kronor per meter (i dimensionen 20×120).

Prisuppgifter: Beijers byggvaruhus

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar