Så hittar du rätt trall till din altan!

Vilken trall är billigast och hur sköter man om träet? Var ska man placera altanen någonstans och vad ska man tänka på när man bygger en altan av trall? Experten svarar på frågorna.


 

En klassiker – furutrallen! 

– Den trall som ligger lägst i pris och som dessutom är den mest sålda är klassikern 28×120 impregnerad furutrall, säger Jonas Krantz, Sourcing Manager, Beijer Byggmaterial AB/Stark Group Sourcing. 

Trall med lite exklusivare uttryck, som ligger högre i pris, blir dock allt mer populära.

 

Trall producerad av svensk råvara – miljövänligast

Det finns många miljövänliga trall ute på marknaden, bland annat kiselbehandlad furutrall och kärnfurutrall. 

– Sibirisk lärk och olika hårda träslag är i sig miljövänliga, men har transporterats långa sträckor och belastar på så vis miljön mer än trall producerad av svensk råvara i Sverige.

Omgivningen påverkar trallens livslängd.

– I en utsatt miljö kan trall med tillfört rötskydd ha en betydligt längre livslängd än de mer naturliga alternativen, och på så vis vara mer miljövänlig.

 

Behövs sällan bygglov när man bygger trall

– Det som kan påverka är bland annat om trallen monteras högt över marknivå eller närmare än fyra och en halv meter från grannens tomtgräns. Är man osäker ska man läsa på hos Boverket eller prata med kommunen. I de flesta fall behövs inget bygglov när man bygger trall.

 

Trall i sol och trall i skugga

– En trall som läggs där det är mycket sol kommer att kräva en helt annan typ av underhåll, än en trall som läggs där det är skugga och fuktigare. 

En trall som läggs där det är mycket sol kräver regelbunden skötsel och underhåll. Man behöver olja in trallen för att den ska behålla sitt utseende och färg. En trall som läggs i skugga och där det är fuktigt måste rengöras regelbundet. 

– När man väljer var man ska lägga trallen ska man även ta hänsyn till hur växtligheten ser ut på platsen. Man ska bygga på ett väldränerat underlag. 

 

Skötselråd för tryckimpregnerat trä

– Tryckimpregnerat trä ska underhållas regelbundet med vatten, såpa och skurborste. Man måste använda normalt vattentryck för att inte riskera att skada trallens yta. För att träet inte ska spricka och behålla färgen kan man behandla trallen med träolja när man rengjort den. 

 

Bygga trall? Expertens 3 tips!

  • Bygg på ett väldränerat markunderlag. Det konstruktionen vilar på får inte riskera att utsättas för sättning.
  • CC-mått mellan reglarna beror på vilken trallstort och dimension man använder. Läs noga igenom monteringsanvisningarna för respektive trallsort.
  • Konstruktionen ska tillåta luftgenomströmning. Ett vanligt misstag är att konstruktionen byggs för nära marken, vilket gör att fuktig luft inte kan ledas ur konstruktionen. Detta kan leda till mikrobiell påväxt, men också göra att trallen deformeras och spricker.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar