Så hittar du rätt trall till din altan!

Vilken trall är billigast och hur sköter man om träet? Var ska man placera altanen någonstans och vad ska man tänka på när man bygger en altan av trall? Experten svarar på frågorna.

 

En klassiker – furutrallen! 

– Den trall som ligger lägst i pris och som dessutom är den mest sålda är klassikern 28×120 impregnerad furutrall, säger Jonas Krantz, Sourcing Manager, Beijer Byggmaterial AB/Stark Group Sourcing. 

Trall med lite exklusivare uttryck, som ligger högre i pris, blir dock allt mer populära.

 

Trall producerad av svensk råvara – miljövänligast

Det finns många miljövänliga trall ute på marknaden, bland annat kiselbehandlad furutrall och kärnfurutrall. 

– Sibirisk lärk och olika hårda träslag är i sig miljövänliga, men har transporterats långa sträckor och belastar på så vis miljön mer än trall producerad av svensk råvara i Sverige.

Omgivningen påverkar trallens livslängd.

– I en utsatt miljö kan trall med tillfört rötskydd ha en betydligt längre livslängd än de mer naturliga alternativen, och på så vis vara mer miljövänlig.

 

Behövs sällan bygglov när man bygger trall

– Det som kan påverka är bland annat om trallen monteras högt över marknivå eller närmare än fyra och en halv meter från grannens tomtgräns. Är man osäker ska man läsa på hos Boverket eller prata med kommunen. I de flesta fall behövs inget bygglov när man bygger trall.

 

Trall i sol och trall i skugga

– En trall som läggs där det är mycket sol kommer att kräva en helt annan typ av underhåll, än en trall som läggs där det är skugga och fuktigare. 

En trall som läggs där det är mycket sol kräver regelbunden skötsel och underhåll. Man behöver olja in trallen för att den ska behålla sitt utseende och färg. En trall som läggs i skugga och där det är fuktigt måste rengöras regelbundet. 

– När man väljer var man ska lägga trallen ska man även ta hänsyn till hur växtligheten ser ut på platsen. Man ska bygga på ett väldränerat underlag. 

 

Skötselråd för tryckimpregnerat trä

– Tryckimpregnerat trä ska underhållas regelbundet med vatten, såpa och skurborste. Man måste använda normalt vattentryck för att inte riskera att skada trallens yta. För att träet inte ska spricka och behålla färgen kan man behandla trallen med träolja när man rengjort den. 

 

Bygga trall? Expertens 3 tips!

  • Bygg på ett väldränerat markunderlag. Det konstruktionen vilar på får inte riskera att utsättas för sättning.
  • CC-mått mellan reglarna beror på vilken trallstort och dimension man använder. Läs noga igenom monteringsanvisningarna för respektive trallsort.
  • Konstruktionen ska tillåta luftgenomströmning. Ett vanligt misstag är att konstruktionen byggs för nära marken, vilket gör att fuktig luft inte kan ledas ur konstruktionen. Detta kan leda till mikrobiell påväxt, men också göra att trallen deformeras och spricker.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar