Bygga altan – 6 smarta tips

Vad är ett hus utan en generös altan där man kan njuta av utelivet? Här är våra bästa tips inför altanbygget!

Bygga altan

Dags att bygga altan? Här listar vi det du behöver tänka på innan, under och efter altanbygget.

1. Storlek och läge

När du planerar altanens storlek är det alltid bäst att ta till lite extra i måtten. Du bör åtminstone få plats med en grill, ett stort bord och en parasoll. En bra tumregel är runt 20 kvadratmeter för fyra personer, och 25 kvadratmeter för sex personer. Plussa på några extra kvadrat för att få rum med solstolar, krukor och en box för kuddar och dynor.

Bygga altan – staket och trappsteg

Istället för att sätta ett staket runt om altanen får du den också att kännas större om du integrerar den med trädgården, gärna med ett eller flera trappsteg runt om, som också blir sköna att sitta på.

När du bestämmer läget för altanen är det bra att tänka på hur solen lyser under dagen. Att kunna sitta i kvällssol är alltid mysigt under utemiddagarna, och att ha nära till köket underlättar för att slippa onödigt spring. Låter du altanen fortsätta runt husknuten får du två sollägen att välja mellan. Tänk på att inte placera altanen precis under ett träd då blöta löv är lätta att halka på och kan skapa röta på trämaterial.

Läs också: Så hittar du rätt trall till din altan

2. Materialval till altanen

Bygga altan – det är viktigt med rätt materialval

Att många väljer att bygga sin altan av trä är inte så konstigt. Det är både prisvärt och mjukt och skönt att gå på då det håller en jämn temperatur, men var beredd på att du behöver olja in det regelbundet för att det ska hålla längre. Stenplattor är annars ett hållbart och lättskött alternativ, men inte lika skönt för bara fötter och ibland behöver det borstas rent från alger med rengöringsmedel. Tänk på att mörka golv blir riktigt heta att gå på under varma sommardagar.

3. Växter i krukor

Några krukor med växter gör altanen mer inbjudande. För att det inte ska se plottrigt ut är det bra att använda stora krukor. Det gör också att jorden inte torkar ut så snabbt och att du har möjlighet att plantera större växter som skapar rumskänsla. Ett mindre träd eller ett läckert prydnadsgräs gör altanen härligt lummig. Välj gärna ett färgtema på växterna för att hålla ihop det hela och leta gärna efter spännande bladverk, inte bara blommor. Mörka blad som på en japansk lönn, en perukbuske eller alunrot blir otroligt vackra när kvällssolen lyser på.

Krukor till din uteplats

När du väljer krukor så tänk på att urnor av trä, som stora ekfat till exempel, har en bra isolerande effekt och är frostsäkra, vilket även metallurnor är, medan lerkrukor behöver tas in på vintern.

Läs också: Så lyckas du med din altan!

4. Svalkande skugga – parasoll och pergola

Lite skugga måste man också ha för att kunna njuta av sin altan. Här finns det gott om alternativ att välja bland. Investera i ett större parasoll som täcker bord och stolar, ett elegant solsegel som finns i olika former, en markis, eller varför inte en pergola med ett tak av vassmattor som vackert silar ner solljuset över sittgruppen.

5. Ljussätt

Mysig altan

Kvällsbelysning gör mycket för att skapa mysig stämning på altanen. Kombinera lyktor med levande ljus med elbelysning så blir det både praktiskt och vackert. Smidigast är att sätta upp några eluttag direkt när du bygger altanen. Sedan kan du gå loss på ljusslingor att hänga över matplatsen och lägga i lyktor, och taklampor och golvlampor för utomhusbruk. Numera finns det gott om utomhuslampor att välja bland som är minst lika fina som inomhuslamporna.

6. Inred ute för en mysig uteplats

När golv och tak är på plats är det dags för finliret som sätter stilen och skapar den ombonade känslan. Precis som i vardagsrummet behövs det sköna kuddar och plädar att vira in sig i, men för att slippa för mycket bärande ut och in är det bra med att ha en stor förvaringsbox utomhus. En stor altan är bra att avgränsa i olika hörnor. Det kan du göra genom att sätta dekorationerna i grupper istället för att sprida ut allting och att lägga ut plastmattor som finns i många fina färger och mönster


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar