Härlig altan i sommar

Grillfesten med vännerna. Saftkalaset med kvarterets alla barn. Eftermiddagsvilan. Det är på altanen det händer. Här visar vi hur du bygger den själv.

altan


Det finns lika många altaner som det finns hus. Men det finns några viktiga grundregler för att altanbygget ska bli lyckosamt. Här visar Vi i Villas egen snickare, Jan Ohlis, hur du ska gå tillväga för att lyckas med ditt eget altanbygge.

Det viktigaste beslutet tar du redan vid planeringen – tänk på hur altanen ligger i förhållande till solen. Vill du ha morgon-, eftermiddags- eller kvällssol? Tänk också igenom hur kommunikationen mellan inne och ute ska fungera. Har du barn kanske du från altanen vill kunna se den plats barnen brukar hålla till i trädgården? Behöver du en trapp, var ska den då ligga? Kanske vill du ha ett tak över matplatsen? Det är alltså en hel del att ta ställning till innan du sätter spaden i marken. Men ju mer tid man lägger ned på förarbetet desto nöjdare brukar man bli.

Verktyg du behöver:

Vattenpass
Hammare
Borrmaskin (slagborrmaskin)
Fogsvans
Vinkelhake
Tumstock
Material för altan:
Betong
Stolpskor
Bakskor
Stolpar lämpligen tryckimpregnerade 95 x 95
Bärbjälkar (syll) tryckimpregnerat (dimension beroende på avståndet mellan stolparna)
Golvbjälkar tryckimpregnerade (dimension beroende på avståndet mellan bärbjälkarna)
Brädor (trall ) tryckimpregnerat (dimension beroende avståndet mellan golvbjälkar)
Ankarspik 4 x 40 mm för fästning av stolpskor och bakskor
Franskskruv 12 mm för infästning av syll i fasad (den ska nästan gå igenom väggreglarna, syllen måste fästas i reglarna i väggen)
Expander om syllen ska fästas i betong.
Vagnsbult 10 mm till stolparna.
Spik 4 x 125
Rostfri spik till trallen, en tumregel för spikens längd är att den ska vara tre gånger så lång som brädan är tjock.
Trallskruv, skruven ska vara dubbelt så lång som brädan är tjock.

Gör så här:

1. Markera var altanen ska vara. Kontrollera att den blir vinkelrät genom att mäta diagonalerna eller genom att mäta upp en vinkelrät triangel med till exempel sidorna 3 m, 4 m och med den långa sidan 5 m.

2. Gräv hål för att gjuta fast stolpskor. Börja med att gjuta plintar ner till frostfritt djup, då slipper du sättningar.

3. Om altanen ligger nära marken gör man som alternativ 1 och lägger syllen (regeln) i stolpskon annars gör man som alternativ 2, och sätter en stolpe i stolpskon. Tabeller för rätt virkesdimension beroende på spännvidd finns att få på de flesta byggvaruhus. Till exempel om altanens spännvidd för golvbjälkarna är 3,10 m och man använder dimensionen 45 x 195 ska det vara 1,80 m mellan stolpskorna.

4. Stolparna går igenom altandäcket och blir huvudstolpar i altanräcket. Syllen skruvas till stolpen med en vagnsbult. Låt stolparna gå upp och fungera som räcke.

5. Om möjligt fäst en regel i husgrunden som du sedan fäster upp golvbjälkar mot med hjälp av balkskor. Spika fast dessa med ankarspik 4 x 40 mm. Om man ska fästa regeln emot panelen använder man franskskruv och skruvar i reglarna i husväggen. Lägg ett par brickor mellan regeln och väggen så att det blir ett litet mellanrum, så är risken för röta mindre.

6. Syllen som sitter på stolparna kan du fästa i golvbjälkarna på samma sätt eller om du ställer dem på och skråspikar. Avståndet mellan golvbjälkarna beror på tralltjockleken. Tabeller över detta går att få på byggvaruhuset.

7. Skruva trallbrädorna så att skruvarna kommer att ligga i raka rader. Obs! Skruva inte ner skruven för djupt, aldrig mer än max 1,00 mm under brädans yta. Man ska kunna se hela skruvtrallens ovansida. Skruva eller spika trallen med lite mellanrum. Använd en bit masonit som distansbit så blir det ett lagom avstånd mellan brädorna. Lämna ett mellanrum mellan fasaden och trallen så att vatten inte blir stående mot fasaden.

8. Räckesstolparna fästes med genomgående bultar till golvbjälkarna. Räcket kan man bygga upp på många olika sätt med horisontella eller vertikala brädor eller brädor i kors, men glöm inte att sätta dit en överliggare. Lämplig dimension är 34 x 145 mm. Tänk på att vända kärnsidan uppåt.

Bygglov- behövs det?

Det här får du som bor i en- eller tvåfamiljshus göra utan att söka bygglov: Anordna en uteplats på marken invid huset. Du kan sätta upp plank i anslutning till uteplatsen. Planket får då ha en högsta höjd 1,8 m och inte sträcka sig längre ut från byggnaden än 3 m. Om planket skulle komma att ligga närmare tomtgränsen än 4,5 m måste du ha din grannes medgivande till detta. Du får också sätta upp skärmtak, 12 kvm, över entréer, uteplatser och balkonger. Då gäller samma regler för avstånd till granne, dvs minst 4,5 m, såvida ni inte kommit överens om annat.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar